2019. február 11., hétfő

A Ság-hegy ködben

A Ság-hegyen nem volt olyan szerencsém az idővel, mint a Somlyón. Végig köd volt, pedig közben még hagytam is időt annak, hogy egy kicsit felszállhasson. Mindenesetre lehet, hogy a köd is hozzájárult ahhoz, hogy  a hegy most nagyobb hatást gyakorolt rám, mint 9 évvel ezelőtt.

Sűrű, szürke köd a kráter alján.

A kráter bejáratát szegélyező sziklák.

Végső soron a ködös képeknek is van egy hangulata.

A Sághegyi Bazaltbánya Rt. jóvóoltából, közadakozás révén 1934-ben hatalmas Trianoni emlékműt épült a csúcsra. A 8m magas alapzaton 19,5m-es a kereszt. Halászy Jenő pesti építészmérnök és Berzsenyi Janosits Miklós helyi építőmérnökök tervezték, és nem nagyon szofisztikáztak azon, hogy milyen szimbólumot állítsanak a  revizionizmus szolgálatába.Csak a felirat utalt arra, hogy miről is van szó: "Nagymagyarországért Kemenesalja népe MCMXXXIV."  Ezt a kőtáblát a kommunizmus építésének éveiben megfordították és ráírták, hogy "Szabadság" és a kereszt vízszintes szárát leverték.

A Sághegyi Bazaltbánya Rt.1911-ben kezdte meg itt a termelést.

1957-re a bazaltot kitermelték, a bánya bezárt.

Így viszont feltárult az 5 millió évvel ezelőtti vulkán krátere.

Bagatell.

A zúzmarás köd maradványai.

Az itteni bazaltból jutott Bécsbe, Budapestre de főként  a vasúti töltésekre.

2005-ben egy nagy hollywoodi stúdió egy nagy költségvetésű fantasyt forgatott itt. A kráterben felépítettek egy egész mesefalut.

Pozitív hozadéka volt, hogy a teljesen tönkrement bányászati utat is felújították. Ma ezen juthatunk fel a hegy nyergében lévő parkolóig. 

A város is kapott állítólag 20 milliót, a több száz statiszta pedig napi tízezret.

A bányaművelés teraszai ma is jól látszanak.

Volt persze egy-két tiltakozó is, aki féltette a természetvédelmi területet, de ma már tényleg semmi nem látszik az egykori forgatásból.

A hegy lábánál egy hatalmas,  és építészetileg elég igényes , "EU-s pénz stílusú" Vulkánház is épült, de ehhez most nem volt kedvem.


Szívesebben megnéztem volna inkább a múzeumot, de az telente zárva van. Az ablakon belesve az Eötvös-igát látni.
Van is egy emlékoszlop. 1891-ben itt kezdte el a Eötvös az ingájának tesztelését. A hegyen akkor még nem volt bányászat. Szabályos formája alapján a g nehézségi gyorsulás helyi anomáliái matematikailag jól voltak modellezhetők.
Az  idén lesz Eötvös halálának centenáriuma. Fogjuk fel úgy, hogy ez volt most tisztelgésem a nagy tudós előtt. Bár milyen jó lenne tisztelegni neki, mondjuk a Cima di Eötvös felkeresésével, vagy ne adj' Isten, a Monte Rosa megmászásával, amit ő már 18 évesen megtett.