2017. november 24., péntek

A G78-as jelű keselyűsi tölgy. Fodermayer Vilmos erdészetvezető levele


November 3-ai bejegyzésemmel kapcsolatban Fodermayer Vilmos erdészetvezető a következők közzétételére kért meg:
"A Gemenc Zrt. a Szekszárdi Erdészetének kezelésében lévő Tolnai csemetekertjében 1999 óta végez génmegőrzési tevékenységét. Ennek keretében , az országban egyedüliként, a hullámtérben található legszebb, őshonos, fekete nyár egyedek szaporítása és ezáltal genetikai állományuk megőrzése történik az utókor számára.
Az idei évben az elmúlt 20 év legjobb kocsányos tölgy makktermése mutatkozott. Elhatároztuk, hogy alakját, méretét tekintve kimagasló, egészséges, 100 db öreg , termést adó kocsányos tölgyről makkot gyűjtünk, azokat a csemetekertbe elvetjük és belőlük csemetét nevelve, magtermő állományt hozunk létre. Ez a későbbi évtizedekben alapanyagot nyújt az erdőfelújításainkhoz, egyúttal megőrizzük a kijelölt törzsfák genetikai állományát is az utókor számára.
A keselyűsi tölgyfán található jelölés azt jelenti, hogy az említett fa a 78-as számú, méretei ( magasság, átmérő ) rögzítésre kerültek és helye is GPS koordinátákkal meghatározásra került. Így a csemetekertben is nyomon tudjuk követni az egyes törzsfák utódainak növekedését és sorsát.
Az Ön által lefényképezett keselyűsi tölgy megjelölését Túri István erdőmérnök kollégám végezte. Mivel az említett fa turistaút mellett található, tudatosan az útról nem látható,a fa belső oldalára került a jelölést. "