2017. augusztus 28., hétfő

A Turnersee

A Turnersee (magyarul Tornász-tó) Karintia jégkorszak utáni tórendszerének egy rendhagyó tava.  Rendhagyó abból a szempontból, hogy szinte "alföldi" jellegű ez az aprócska, fél négyzetkilométernél is kisebb tavacska 480 m-re a tengerszint felett. Itteni mércével mérve sekély (maximális mélysége 13m), és partját nád szegélyezi, ami itt szintén szokatlan. Sőt, déli oldalának környékét ingoványos, tőzeglápos rész is kíséri. Mindez természetvédelmi terület, helyi védettség alatt.

A nyugati oldalán pofás, de kicsi égerláp. Gazdag madárvilága is van állítólag, de nekünk inkább az tűnt fel, hogy mennyire szegényes ez a honi tavakhoz képest.

Tavaly sodort  minket a vak véletlen a tó partján lévő kempingbe. A kemping alapvetően zsúfolt, de annyira jó helyen van és olyan szép a strandja, a tó vize meg annyira tiszta és fürdésre csábító, hogy a tavalyi katasztrofális időben megfogadtuk, hogy ide még visszatérünk. Most az augusztusi kánikulát felváltó hidegfrontbetöréskor értünk ide. Hajnalban kb. 10 C fok volt, a még mindig 25 C fokos víz sűrű köddel reagált erre a hőmérséklet-különbségre.

Megcsavarodott pókháló.

A Tornász-tó név előtt volt valami tisztességes neve is, de aztán valami tornászegylet az 1930-as években itt kezdett el táborokat szervezni a partján, és ez a név megragadt a tavon.

Vízitök
 
Erdők a ködben

Annyira sűrű volt a köd, hogy rajta keresztül egy-két napfotót is megpróbáltam. Nem is lettek annyira rosszak, több látványos napfolt is kivehető az égitest felszínén.

Az első fürdőző.

Felszállóban a köd.

Füstifecskék cikáznak a tó felett 1.

Füstifecskék cikáznak a tó felett 2.

A kristálytiszta vízben látszanak a halak, itt éppen három hatalmas ponty. Ebben a tóban egyébként tilos horgászni.

Említettem, hogy annak ellenére, hogy a kemping egy olyan részén voltunk, ami szinte beszorult két erdő közé,  nem sok madármozgást tapasztaltunk. Ezért is volt meglepő az a számomra teljesen ismeretlen rikácsoló hang, ami egyik reggel beharsogta a vidéket. Erős zoommal kiderült, hogy meglehetősen érdekes a hang eredete, ez valami papagáj lehet, ami nyilván nem honos itt. Magyarázat valószínűleg a közeli Vogelpark lehet, ahonnan ez a két papagáj elszabadult.