2015. augusztus 23., vasárnap

Még néhány dalmát kép

Trsteno (olaszul Canossa, dalmátul Canait) híres platánja. Amikor 17 évvel ezelőtt (persze még jóval dendromán ébredésem előtt) először láttam ezt a lenyűgöző fát, a kedélyes kis falucska apraja-nagyja ott tolongott a lombja alatt. Baranyai Laci 2006-os, 2003-as képein is érezni ebből a hangulatból valamit. Most a 8-as út tömött forgalma húz el a fa mellett, és az alapélmény az, hogy nincs hova leállni. Miután a tilosban hagyja az ember az autóját, jön a másik kellemetlen meglepetés: a fa körbe van kerítve. Kis többnyelvű tábla tájékoztat arról, hogy a veszélyes ághullások miatt kellett ezt tenni. Így nem lehet odamenni a törzshöz, és nincs mihez viszonyítani. Aki nem látta saját szemével, el sem hiszi, hogy jóval túl van a 12m-en a kerülete. A magassága is lehet vagy 40-45 m minimum. Kb.500 évesnek mondják.  A mi 10 m körüli platánjaik is lehetnek vagy 220 évesek, akkor erről el lehet hinni vagy 250-300 évet. 

A másik "csak" 11,5 m körüli még megközelíthetetlenebb.

Szomorúan néz ki egy kecske dalmát falucskánk egyik lakóházának bedeszkázott ajtaján. Most már pontosabban  látom a helyi viszonyokat, a faluban vagy 30 laknak most, száz éve még 300 körül volt a lakossága. Dalmáciának ez a déli vége nagy válságban van, amit néhány felkapottabb üdülőhely csillogása sem tud elkendőzni. A horvát demográfia helyzet hasonló a mienkéhez, és itt Zágrábtól több száz kilométerre, a végeken az idegenforgalom csordogálása mellett pang az élet. De legalább az utak sokkal jobbak, mint nálunk, és lehet "romantikázni", amit a hazai sorvadás a "végeken" nem nagyon enged.

Kis falunk közelében egy 900m-es csúcson kis lokátorállomás. Jól látni annak az erdőtűznek a nyomait, ami érkezésünk előtt két héttel a félsziget felét letarolta. 

Kis falunk a magasból, a középkori lakótoronnyal.

Kis falunk tengeröble. Jól látszik az a tengerparti, tulajdonképpen tájidegen apartmanház, ahol  laktunk. 

A kis falunk előtti tengeröböl

Kis kápolna, vad hegyekkel

Két magyar lány jól érzi magát a 29-30 fokos vízben. Érkezésünk előtt itt is rendkívüli kánikula volt. 

Orebić jó példája a puccosabb nyaralóhelyeknek. Itt csak átutaztunk Korćula felé.

Hirtelen hatalmas zivatarok tudnak itt lenni.

Dalmát táj kis ferences kolostorral

Kicsit közelebbről így néz ki egy dalmát erdő.

Alkonyi fények

A 8-as főút egy hídja. Majd hazafelé errefelé araszolgatok másfél órát egy 6km-es sorban, hogy végre elérjem a bosnyák határt.  De legalább szép a táj.

Még egy napnyugta a teraszról