2015. január 11., vasárnap

A 10+1 legjobb hely a Keleti-Mecsekben

A Keleti-Mecsek nincs messze Szekszárdtól. Fél óra autóval. (Egész pontosan a távolságok így alakulnak: Mecseknádasd 33km, Váralja 35km, Óbánya 38 km, Vékény 42 km, Zobákpuszta 55km, Püspökszentlászló 60km ) A Mecseknek én jobbára csak ezt a keleti felét ismerem. Innen választom ki a tíz legjobb helyet. A Mecsek komoly hegység. A keleti felének külön varázsa, hogy itt még rejtett, ismeretlen helyek is vannak, számomra is. Növényvilága elképesztően gazdag. Tíz emblematikus növényét összegyűjtötte Seres Milán.  Ezek közül kétségtelenül a bánáti bazsarózsa a leghíresebb. Ebből a világállomány 90%-a Zengő környékén él. Seres Milán listáján nem is szerepel az a növény, ami a világon egyedül csak a Mecsekben él, pár száz tő összesen, ezek túlnyomó része is itt a Keleti-Mecsekben. Csak 1996-ben találták meg. Ez egy orchideafaj, a  mecseki nőszőfű.  Nem is értem miért nincs nemzeti park rangja a Keleti-Mecseknek, amikor növényritkaságok terén csak a Bükk versenyképes vele?  Úgyhogy nagyon vigyázzunk növényi értékeire is ennek a csodálatos vidéknek! 

1. Az Óbányai-völgy és a Cigány-hegyi kilátó


Nem hiszem, hogy ezt a szép patakvölgyet be kéne mutatnom. Többször jártam itt. Ilyen tavasszal,  ilyen télen. Ezen a téli túrán pedig a völgy másik értékét is kiemeljük, a sok eredeti nádasdi keresztet.  Érdemes a két szép német falura Altglass- és Neuglasshüttére  (Óbánya, Kisújbánya) is figyelni.  Kisújbánya után  menjünk fel a Cigány-hegyi kilátóra, majd a Dögkút-tető bükkösét érintve vissza Óbányára.

2. A Zengő   Zengőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.Szent hegy. Talán itt van az ország legszebb ősbükköse, ami egy hegyi legelő maradványa.(Itt kora tavaszi úton nézhetjük meg az ősbükköst. ) Püspökszentlászló felől érdemes megközelíteni. A kis faluban ne mulasszuk el  megtekinteni a püspöki kastélyt és parkját. Az arborétumként kezelt parkon keresztül  érjük el  a Mária-kápolnát és az ősbükköst is. Hosszúhetény, Pécsvárad felől is érdemes megközelíteni. Mindkét településen számos látnivaló van, különösen Pécsváradon.

3. A vékényi Csepegő-árok és a Zsidó pokolAlig ismert szurdokvölgy a Keleti-Mecsek északi részén. Turistaút vezet bele, ami időnként kissé eltávolodik a völgytől, de a legszebb helyekre azért odaér. Úgy tudunk szép kört tenni, ha  a völgy végén valahogy rátalálunk a vele párhuzamosan futó jelzetlen,  Zsidó-pokolként ismert szurdokvölgyére, ami majdnem hasonló szépségű, mint a Csepegő-árok. Vigyázzunk azért, ez egy veszélyes terep, hatalmas löszkút is van errefelé, máshol is alattomos dolgokat tud tenni a hirtelen lezúduló hatalmas víz! Nem nagypapás-unokás vidék. Egyik beszámoló 2014-ből, egy másik 2013-ból. A Zsidó pokolról itt egy külön beszámoló.

4. Mecseknádasd környéki szurdokvölgyek


A Kirichberg (Templom-hegy) hatalmas tömbje sok érdekes szurdokvölgyet rejt. Ezek persze mind jelöletlen, vad vidékek, nehezen járható mély vízmosások. Baleset-veszélyességük miatt turistaút itt soha nem fog vezetni.Egyedül ide ne induljon el senki.  Itt van egy beszámoló róluk, itt meg egy másik.  Hol találjuk őket? A leggigantikusabbakat a Szent István kápolnától tudjuk megközelíteni. Szenteljünk figyelmet ennek az Árpád-kori kápolnának és a körülötte lévő XVIII. századtól folyamatosan használt, gyönyörű régi sírkövekkel rendelkező temetőnek is! A temetőt hagyjuk el az erdő felé vezető hátsó kapun, majd ereszkedjünk le a mögötte lévő árokba! Ezen indulhatunk el felfelé, a végén erős mászásokra is kényszerülünk majd, ide se kis unokával érkezzünk! Vigyázzunk az omladozó sziklafalakkal, lezúghat egy alattomos kőtömb  bárhonnan, ennek a homokkőnek az állékonysága nagyon rossz! A rengeteg keresztbe dőlt fa is komoly veszélyforrás. Kicsit nyugodtabbak lehetünk, ha legalább egy kerékpáros vagy egy munkavédelmi sisakban megyünk a szurdokban. Ha felértünk a völgy felső végébe vergődjünk át bal kéz felé egy másik völgy indulásához! Ha ezen elindulunk lefelé, nagy kalandok várnak majd. Végül a 6-os út kanyarjánál fogunk kiérni, ahol a nagy forgalom, a veszélyes kanyar miatt kell vigyázni! Veszélyes terep ez, komoly baleseti kockázattal, csak saját felelősségre járja ezt mindenki, de soha ne egyedül! Egy nagy zivatart elkapni a völgyben meg egészen félelmetes lehet. Nádasd határában ezen a kettőn kívül még 6-8 másik kisebb nagyobb szurdokot találunk. Van kettő az óbányai út északi oldalán, néhány a Stahbruck (Kőszakadás) nevű részen, Mecseknádasd északra néző dombsorán, a többi a Kirichberg oldalában.
Itt egy nyári út erről a félelmetesen szép vidékről.

5. Váraljai Farkas-árok


A  váraljai parkerdőből indul ez a völgy, ahol Tolna megye egyetlen hegyi patakja csörgedezik végig. Kellemes terep, de nem olyan kaland, mint a fentiek. Ide kis unokát is hozhatnak a nagypapák. Képek itt vannak róla.

6. Hidasi-völgy


A Hidasi-völgy is egy patakvölgy. Látványossá az teszi, hogy a völgyben sok a forrás, és mindenfelé szép nagy bükkök állnak, és persze ott a Csurgó. Egy kicsit olyan, mintha az Óbányai-völgy kistestvére lenne. Zobákpusztáról érdemes indulni felfelé a Takanyón, majd leereszkedni a hidasi völgyön. Itt van egy túrabeszámolóm róla. A belőle kiágazó Szikla-szurdokot és völgyhöz közeli Betyár-forrsást is érdemes felkeresni. Ezekről itt találunk képet.

7. A Máré-vár és a Vár-völgyEgyszerű kis vár ez, de szerencsére magasan állnak a falai. A kis vártörténeti kiállításán elcsodálkozik az ember, hogy milyen míves kis reneszánsz faragványok ékesítették ezt az olyan szerénynek tűnő váracskát. (Sajnos a vár 2015 óta zárva, mert nincs gazdája.)   A környéke is csodálatos. Érdemes végiggyalogolni vagy végigkerekezni a Vár-völgyön is, ahol az erdőgazdasági feltáró út mentén feltárult sziklafalak okán földtörténeti tanösvényt alakítottak ki. A bővízű Pászor-forrás az előtte lévő kis mésztufás vízesésekkel is felkeresésre érdemes.  A völgy bejáratánál pedig nyaranta langyos vizes stand működik. Családias hangulatú, nemrég felújított fürdő ez, szép környezetben, barátságos áron. Úgyhogy kánikulai napokon egy kis túrázás nagyszerűen kombinálható itt egy kis fürdőzéssel.

8.  A Sin-gödörA Sin-gödröt az teszi izgalmas hellyé, hogy egy úttalan vidéken egy patakmedren gyalogolunk végig. Elvileg jelzett turistaút is halad benne, de valójában ránk van bízva, hogy ugrálunk a köveken. A turistatérkép is nehezen járható útszakasznak nevezi, erre számítsunk. Képek itt.

9. A zengővárkonyi gesztenyés


A zengővárkonyi gesztenyések annyira szép helyek voltak a múltban, hogy Rockenbauer Pál is ezt választotta végső nyughelyül. Nehéz nekem Rockenbauerről meghatottság nélkül beszélnem. Kamaszkorom meghatározó filmélménye volt a Másfélmillió lépés... és a Még egymillióból is néhány száz lépést együtt tehettem meg vele teljesen véletlenül összetalálkozva a stábbal Szálka és Grábóc közt. A gesztenyés nagy részét azóta letarolta a kéregrák. Egy kisebb, de nagyon öreg fákból álló részt Zengővárkonytól nyugatra megpróbáltak kezeléssel megmenteni. Ez a legutóbbi időkig sikerült is, mostanában azonban ez a több száz éves  (és ez itt most nem túlzás!) fákból álló liget is nagyon leromlott. Siessünk, hogy még élő fákat is láthassunk itt! Egy őszi sorozat itt van a fákról.  Itt egy másik sorozat a környék többi gesztenyéséről. 

10. Az Altgrund (Réka-völgy)


Nincs olyan újabb kori elnevezés, ami annyira irritálna, mint a Réka-völgy. Valakik ugyanis a XIX. -XX. század fordulóján elhatározták, hogy a helyi lakosok által értelemszerűen használt sváb  földrajzi neveket felülírják "magyaros" névvel. Így kapta meg Attila hun király állítólagos feleségének nevét ez a szép patakvölgy és felette a prehisztorikus eredetű kora Árpád-kori  vár, amit az újabb kori hagyomány skóciai Szt. Margit szülőhelyének tekint. Szerencsére a többi új elnevezés nem honosodott meg, de ez valahogy mégis idegyökerezett. Ez a völgy nem olyan zubogós, szurdokvölgyes mint az Óbányai-völgy, hanem dúsabb növényzetű, szelídebb. Nagy értékét is ez adja. A hely mikroklímájának köszönhetően számos növényritkaságnak otthona ez a völgy. Többször érintettem. Talán itt vannak a legjellemzőbb képek róla.

10.+1 A Németdöglés


A Máré-völgyből indul ez a furcsa nevű völgy. Állítólag itt a kuruc harcok idején tőrbecsalt labancok jártak pórul, innen a terület neve. Hihetőbb vékényi verzió szerint egy sváb fuvaros szenvedett itt balesetet, a vékényiek meg úgy látszik, nem szerették a németeket. A felső vége felé a kis Somosi-patak szép szurdokokat képez. Szép bükkösök is vannak errefelé. Itt van egy beszámoló róla.