2014. július 2., szerda

Két nap Bédán: 2. A Külső-Béda

Gémek a holtágban. A Külső-Béda egy 19.század legvégén végrehajtott átmetszés eredménye. 1874-75-ben készült el itt az átmetszés. Sorsa a Grébec-Dunáéval tűnik azonosnak. Északi vége már teljesen elzáródott és feltöltődött, a déli vége még egy keskeny fokkal a Dunához kapcsolódik. kenutúrák kedvelt helyszine.


A bédai szivattyúház és a hozzá kapcsolódó gépészház a monarchia korának színvonalas vízügyi építményeinek a sorába illeszkedik. Az előtte futó a töltés  elsőrangú kerékpárút. Bédán a Duna töltése- nem számítva a Szúnyog-szigetet-  nem távolodik el a folyótól, mint a Gemencben. A tájegység természetes határát a Belső-Béda képezi. A vidék igazán a kerékpárosoknak ajánlható, mert itt nagy sűrűségben találhatók aszfaltozott töltések, és kis forgalmú erdei utak, sőt nemrégiben Mohács is elérhető lett burkolt töltésúton. Innen pedig átkompozva az egész Karapancsa is bejárható  a töltéseken, több napi itt tartózkodásnak is programot kínálva.

Hajnal a holtágnál

Holló köröz a holtág körüli erdőkben.  A tájegység 1989-ig semmiféle védettséget nem élvezett - így nekem úgy tűnt- itt még magasabb a telepített erdők aránya, mint a gemenci részeken. 1989-ben lett tájvédelmi körzet, majd néhány évvel később a Duna-Dráva Nemzeti Park része. 

Hajnal a holtágnál. Ez a vidék a horgászok paradicsoma.

Hajnal a holtágon

A ciprusféléket nem nagyon ismerem, de ezt gyantáscédrusnak néztem. A bédai vadászkastélyt körbevevő kis park kétségtelenül legfigyelemreméltóbb fája. Megdőlt és csonkult, de így is lenyűgöző. 

A tájegység kétségtelenül legelegánsabb szálláshelye a jó ízléssel megépített és bővített, a Gemenc Zrt. kezelésében lévő vadászkastély, amit 1896-ban Habsburg-Tescheni Frigyes főherceg, a hatalmas- 100 ezer holdnál is nagyobb- béllyei uradalom tulajdonosa építtetett. 

A monarchia idején egyértelmű volt, hogy aki királyi szarvasra akar vadászni, az Frigyeshez kell, hogy jöjjön.  

A holtág felső vége teljesen eliszapolódott. 

A holtág alsó vége

A bédai halászház nagy, part menti füzek társaságában

A kis kócsag kétségtelenül a vidék legjellegzetesebb madara.