2023. szeptember 9., szombat

Egy kápolna a Duna-parton

Mostanában néha a fővárosba kell mennem. A hazaút unalmát ercsi kitérővel oldottam.

A fővárostól Paksig egy változó magasságú löszfal kíséri a Dunát. Ercsinél ez kb. 40m magas. A képek egy hete készültek, ekkor a Dunán egy kisebb árhullám vonult le. A kápolna a falu határától kb. 2 km-re van, az oda vezető út egy pontjáról készült ez a felvétel.

A kápolna. Úgy gondoltam, hogy innen is szép kilátás lesz a Dunára, de ez ma már a múlté. Az a két pad,  ahonnét ezt  élvezni lehetett, az obeliszk mögött ma is megvan.

Minden ami lényeges. Szapáry Julianna Eötvös József nagymamája volt. A nagy politikus-író gyermekkorát töltötte itt, és halála előtt úgy végrendelkezett, hogy nagyszülei mellé temessék. Akkoriban még nem engedték meg a közerkölcsök -mint 1945 után-, hogy egy lakott területtől távoli kriptát kifosszanak és a csontokat szétdobálják. 

A nagy politikus-író temetése után obeliszk is került a kriptára, és ez 1944-ig megbecsült hely volt. 1944 legvégén a stratégiailag is fontos ponton a németek megfigyelési pontot létesítettek, ennek következtében a másik oldalról a szovjetek néhány belövést is "eszközöltek" a kápolnára. Innen kezdődött a mélyrepülés. 1961-ben a helyi tanács dicséretes módon összeszedette a szétszórt csontokat, és a kisváros központjában Eötvös József szobra mögött közös sírba helyezték őket. Ez az állapot tartott 2016-ig. Ekkor a családtagok csontjait szétválogatták, és kis ünnepség keretében újratemették őket. A régi állapot megtekinthető a Dunai Szigetek blogon.

Ma kápolna mögül lépcsősor vezet le a partoldalban álló Lourdesi-kápolnához. 

Vagy rendszeres a karbantartás, vagy jobbak ma már a közerkölcsök (vagy a kettő együtt), mindenesetre az egész együttes nagyon szép állapotban maradt a 2016-os felújítás óta. Ercsi felől a kápolna aszfaltozott kerékpárúton megközelíthető. 

Innen még meredekebb,  szinte már via ferrata hangulatú  út visz le a Dunához.

Vízben a partmenti fák. 

A partoldalban egy-két helyen valódi kővé állt össze a lösz. 

Légifolyosó. 

Szép felhők a Duna felett. Mindent  betölt a közeli kőolajfinomító szaga.

Ha a főváros felé nézünk vissza, akkor megállapíthatjuk, hogy a városból nem látszik más, mint a Mol-torony. Előtérben néhány nagyfeszültségű távvezeték és a adótorony, köztük a jobb széli a lakitelki. 

A kisváros központjában a Szapáry-család egy igen szép barokk templomot is épített. Ennek oldalajtója a képen. 

A középkori ercsi monostor szétszóródott köveiből épült emlékmű. 

Nepomuki  Szent János szobra másodlagos helyen, a templom mellett.  

Szapáry címer a templomkapu felett.