2019. szeptember 5., csütörtök

Újra hírekbe került a Csörge-tó

Újra hírekbe került a Csörge-tó. Ezúttal a helyi lap, a Tolna Megyei Népújság és ennek elektronikus változata írt a tóról nemrégiben, amit nagyrészt itt újraközlök. Dőlt betűkkel a cikkhez  kapcsolódó megjegyzéseim következnek. A képeket ma délután fényképeztem a tó körül.

„Az új szennyvíztisztító telep tervével felcsillant a remény, hogy a szekszárdi Csörge-tó és környéke vonzó szabadidős parkká és turisztikai célponttá válhat. Talán több is ez, mint remény…(Itt most egy rövid történeti rész következik).
Bár maga a tó korábban is önkormányzati tulajdon volt, a körülötte lévő ligetes rész viszont magántulajdon, ezt vásárolta meg a város még 2011-ben. A környezet rendbetétele még a váltás előtt, 2010-ben elkezdődött, a partközeli részeken kikotorták a medret.(Hibás megállapítás. Blogom tanúsága szerint, de a geocaching oldal alapján is, a változások 2011. márciusában kezdődtek.) 

"Akkor némileg a partot is rendbe tették, és sikerült megszüntetni (ideiglenesen) az illegális szemétlerakást.
A következő évben a gépek már majdnem a tó teljes területét megkotorták. Körben földpadokat, a tóban egy szigetet alakítottak ki. 2017-ben merült fel annak a komplex fejlesztési tervnek a gondolata, amely elsősorban egy új szennyvíztisztító telep létrehozását célozza."

"Mivel ma már környezetvédelmi okból elvárás, hogy a tisztított úgynevezett szürke vizet helyben tartsák, ennek hasznosítása nem mindennapi ötleteket eredményezett. Így például a Csörge-tavi Eco Park kialakítását horgásztó-rendszerrel, és egy olyan tanösvény, illetve húsz hektár nádas, gyökérzónás, vizes élőhellyel, ahol szívesen költenek a vízimadarak. Készülhetne hajómodell- pálya, a vízi sportok szerelmeseinek kötélpályás wakeboard, sőt, egy kicsit távolabb még kutyás strandot és kutyajátszóteret is érdemes lenne kiépíteni."

" Ács Rezső, Szekszárd polgármestere Artim Andrásnéval, az E.R.Ö.V. Zrt. vezérigazgatójával szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a terv 2018-ban el is készült. A városvezető szerint ez a kreatív és innovatív fejlesztés egyedülálló lenne az országban.” (A cikk eredetije itt található.)

Lehet, hogy a "szürke víz" hasznosításának ötlete újszerű, de a tervek engem sok mindenben a pécsi Tüskeréti-tóra emlékeztetnek, ami persze nem baj.

Annyi hiábavaló ötletelés ment már itt Szekszárdom, és nyolc éve már annyira nem történt ezzel a tóval semmi, hogy én eléggé szkeptikus vagyok, de remélem tévedek.
UPDATE  2020.DEC 12-ÉN: Eddig még tényleg nem történt semmi. 

Egy másik hír is felröppent, fénykép is volt róla, egy eredménytelen  rendőrségi nyomozás is kezdődött. A tavon egész nyáron volt egy hattyúpár kicsikkel. Most csak egy felnőtt hattyút láttam.