2019. szeptember 6., péntek

Keselyűsből Borrévbe, avagy Szekszárd végleg elvesztette Bárányfokot

Kezdjük azzal a szomorú megállapítással, hogy Szekszárd végleg elvesztette Bárányfokot. Hosszú, 20 éves folyamat ér most véget. 1996-ban az akkor még létező Tolna Tourist a szocialista időkben virágzó, majd a rendszerváltás után kissé megzuhant szabadidőközpontot eladta egy német vállalkozónak. A német vállalkozó  a tömegturizmus helyett saját vevőkörét építette ki, bezárt az étterem, az ajándékbolt, a hajóállomás, a kisvasút állomása, az állatbemutató, aztán a lovarda is.  A bekötő úton magasságkorlátozó kaput épített, így elmaradtak a buszos csoportok a nemzeti park bemutatóhelyének helyt adó millenniumi vadászcsarnoktól is. A város, a nemzeti park,  a Gemenc Zrt. és a német vállalkozó többszöri egyezkedése sem vezetett eredményre. Most a Gemenc Zrt. Pörbölyre telepíti át a millenniumi vadászpavilont és nyári újabb fejleményként a német tulaj minden idegen járműforgalom elől lezárta a bekötő utat is Tóth Gábor FB bejegyzése szerint. (A KRESZ-ben ismeretlen tábla helyett most egy szimpla behajtani tilos tábla fogad minket.)Így nem lehet már egyszerűen megközelíteni a nemzeti park által fenntartott bárányfoki tanösvényt és a Borrév-tavat sem, nekem is kiesett a legközelebbi "beszállópontom."  A régi történet egyes részletei itt elérhetők.

Úgyhogy arra gondoltam, hogy ha már úgyis lezárták Bárányfokot, akkor  Keselyűsből megyek el a Borrév-tóhoz.

A Keselyűsi-Holt-Sió úgy néz ki most, mint valami óriási spenót főzelék salátával.
Következzék két tábla. Ez a Magyar Természetjáró Szövetség semmitmondó táblája a harmadikos környezetismeret színvonalán, az erdő közepén.
A Gemenc Zrt. informatív, komoly utánjárással készült, érdekes táblája Borrévnél.
Bárkából halászház a Sió-parton.

A Sió.

A Sióba ömlik egy kis valami, aminek enyhe szennyvízszaga van, de biztosan maradéktalanul megfelel minden előírásnak. 

A Borrév-tó nagy csalódás volt, a mellette álló telepített nyarast vágják most csaknem tarra, semmi madármozgás nincs a tavon.

A Borrév-fok és a Sió találkozása.

Az erdőjárást most 9 és 15 óra közé korlátozza a Gemenc Zrt. Nappal a bikák általában pihennek, de nem mind. Én is végig hallottam a bögő bikák hangját. Egyet egy pillanatra meg is pillantottam, de igen távol.

Ökörszem.

Vadászidény.

Barna rétihéja.

Tó.