2011. december 27., kedd

Év végi összesítés

Az idei évben eddig 199 blog bejegyzést írtam, ami szerintem igen nagy szám. Ezek közt persze akad egy-két felesleges, különösen "A nap képe" rovat tűnik számomra kicsit öncélúnak, ami lényegében csak a visszatérő vendégek számára igyekezett egyfajta "csábításnak" tetszelegni. Összességében a mennyiség tehát nem csapott át minőségbe.
A túráim nagy része a "hajnali röptúra" volt, közeli helyekre. Ez főleg a Gemencre irányult, fakereső célzattal. A második fajta túratípus a "délutáni erdei séta feleségemmel." Ez főleg a Szekszárdi-dombságba vezetett. A harmadik típus a "családi túra," ami országosan ismert turisztikai látványosságokat célzott meg. Egy-két "professzionális dendromán túrát" is sikerült szervezni. Ilyen volt a Mecseknádasdi Dendromán Találkozó két napos túrája, valamint két túra Pósfai Györggyel a Gemencbe. Ezek közül egyiken feleségeink némi családi jelelget is adtak a túrának. Ötödik típus, az egykori osztályommal és tanítványaimmal tett túra volt, amelyek közül egyikre Pósfai Györgyék is elkísértek. Végül az egyéb túrák közé sorolható a madarászokkal közös  vagy a tanösvényavató túra.
A blog alapvetően "fakereső", dendromán blognak indult. Ilyen szempontból az idei év nem hozott nagy eredményeket. Ebben az évben a (Mecseknádasdi Dendromán Találkozó 31 közös bükk találatát nem számolva) 30 listás fát találtam. Igazán nagy, emlékezetes fa ezek közt nemigen van.  Ezek közt 19 nyárfa van, 5 fűz, egy eper, két zöld juhar, egy tölgy, két szil. Négy fát Pósfai Györggyel közösen találtunk.
Öt füzet Krizák István mutatott, kettőt Szombathelyi Gergely ajánlott, kettőt Kovács Gábor és Csontos Péter a Gemenc Zrt.-től.
 Az általam talált legnagyobb idei fa a Báta határában lévő bödei nyárfa a maga 898cm-ével, de ez egy sok törzsű gnóm, nem igazán szép. A legszebb idei találatom talán a felsőnánai fűzfa volt. Összefoglalóan megállapítható az, hogy  blogom sokat vesztett az idei évben a dendromán jellegéből, és egy "természetkedvelő vegyes lappá" vált. A találati térkép frissítésével se vagyok naprakész.

A blogom olvasottsága nagyot nőtt. Tavaly arról számolhattam be, hogy dinamikus növekedéssel 2010 decemberére a nézettségem elérte a havi 1400 letöltést. Az idei évben márciusig tovább tartott az exponenciális jellegű növekedés, és hónap végére a havi 2800-at is elérte, majd stabilizálódott egy csaknem havi 2500-as nézettségi átlag körül. Így év végére az idei nézettségem meghaladja az évi 29.000-et, az összes nézettsége pedig 2010 júniusa óta a 35.000-et.
A legnézettebb oldalam a gemenci holtágakról szóló idei bejegyzésem, amit a -számomra némileg meglepő módon- a tavalyi "Gerjeni kastélypark" követ. Ezt a számomra legkevésbé érdekesnek tűnő " Tavaszi zsongás Szekszárd körül" követi. Nagyon jól teljesítettek a Gemenc történetéről szóló "tanulmányok", és általában minden Gemencről szóló írás.Ugyanakkor a Gemenc rejtett értékeit bemutató oldalak vegyes fogadtatásúak voltak. Például a  Zátony-tava környékét bemutató oldalak magas nézettséget értek el, míg pl. a Hátfői-erdő alig érdekelt valakit.
Sokan nézték meg általában a hazai családi kirándulásaink képeit is, de érdekes, hogy az osztrák kitérőnk a Schneebergre szinte senkit nem izgatott, az Alpok növényeiről készített fotóim egyenest negatív nézettségi rekordot produkáltak "A nap képe" rovattal egyetemben. Ezekben persze kevés az információ, nincs kereshető kulcsszó.
Ebből már látszik az is, hogy a látogatóim nagy része a Google keresőn keresztül érkezik blogomba, őket a régi fás honlapom irányából érkezők követik. Régi fás honlapomra olyan nagy nézettségű oldalak mutatnak, mint a dendromania.hu, Pósfai György honlapja, vagy Lukács Róbert blogja a totorohun.blogspot.com.  A harmadik legfőbb forrásai az idelátogatóknak - messze leszakadva ezektől-, az olyan blogok mit pl. a másik blogom,  a regmult.blogspot.com vagy Szombathelyi Gergely blogja, az shgemenc.blogspot.com valamint Ábrahám Béla blogja, az exitfoto.blogspot.com. Érdemes megjegyezni azt is, hogy igen kevesen kapcsolnak át ebből a blogomból a műemlékes blogomba. Igaz, nem is nagyon van miért, hiszen ott jóval ritkábbak a frissítések.  Műemlékes blogom látogatottsága egy év alatt nem érte el fás blogom egy havi átlagát sem.
Az idei évben 29.-én még egy rövid túrát tervezek a Mecsekbe, azon az útvonalon, ahol apámmal jártam. Prognosztizálható, hogy jövőre jóval kevesebb blogbejegyzés fog születni.
Minden kedves olvasómnak boldog új esztendőt kívánok!