2015. február 16., hétfő

Pécsi kilátók

Pécsen jártunk, és ha már így alakult, felnéztünk a Mecsekbe, ami után valóságos komplexussá nőtte ki magát az irigykedésem a pécsiek iránt. 
A pécsiek meg sem érdemlik ezt a csodálatos helyet. A sípályán még 15-20cm-es jó hó, megy a lift, és nincs egy árva síelő sem.

Nem túl esztétikus, de annál hatásosabb etetők lógnak az erdőben. Irgalmatlan mennyiségű szén- kék- és barátcinkével. (Na jó, ez utóbbiból itt is sokkal kevesebb van.)

Kilátó a  Kis-Tubesen. Három dolog okozott itt meglepetés nekem. 1.Az 577m magas hegy déli oldalán is van még hó. 2. Egy  ismertető tábla szerint ezen a sziklagyepen több védett nővény nyílik, mint az egész Szekszárdi-dombságban. (Ezt el is lehet hinni, tavaly májusban pl. percek alatt ilyeneket találhat itt az ember).  3. A meglepően modern kilátó 1959-ben épült,az gondoltam jóval későbbi.. 
A Sós-hegyi kilátó a tubesi kilátóból

A Misina a TV toronnyal.

Kilátás a tubesi János-kilátóból az Orfüi-tavak felé

Igazi téli erdei séta volt. Lent a városban már 12 fok, fenn a Misina-Tubes nyergen még 20cm-es hó.

A Zengő és Hármas-hegy a Flóra-pihenőről a régi bányák aknáival.

A fehérhegyi víztorony 
Pécsbánya a Flóra-pihenőről.  Régen ekörül volt a híres pécsbányai gesztenyés, aminek nemrég törlését javasolták a természetvédelmi területek listájáról, annyira tönkretette a kéregrák.