2022. július 24., vasárnap

Két francia alpesi város: Chamonix és Annecy

Kevés város mondhatja el magáról, hogy egy gleccser majdnem rálóg a városra. Chamonix ilyen. Chamonix neve annyira elválaszthatatlan a Mont Blanc-tól, hogy ma már hivatalosan is ez a neve: Chamonix-Mont Blanc
Olvadnak a gleccserek, folynak a vizek. 
A városnak csak 8-9000 állandó lakosa van, de területre a 4. legnagyobb Franciaországban. A szálláshelyek száma 56 ezer körül van, emellett van 12 kempingje. Főszezonokban a városban 9 emberből 8 turista.  A téli szezonban 2 millió vendégéjszakát rögzítettek eddig, a nyáriban 1,8 milliót. Kérdés, hogy ez hogy alakul a jövőben, mert a vendégéjszakák számában a 4. helyen eddig az oroszok álltak. Ebből azt gondolhatnánk, itt mindenkit felvet a pénz, de valójában az egy főre eső GDP-ben a francia átlag 70%-át érik el az itteniek. 
Chamonix főterén a Horace-Bénédict de Saussure emlékműve  áll. A mellékalak, Jacques Balmat a Mont Blanc-ra mutat. Saussure természettudós volt, ő indította el a modern alpesi kutatásokat. Komoly pénzdíjat írt ki annak, aki először megmássza a csúcsot, miután ez neki többször nem sikerült.   Az első ember a csúcson Balmat és Paccard doktor volt, akik 1786. augusztus 8-án értek fel. Balmat addig hegyikristály-gyűjtő és zergevadász volt, Paccard meg Chamonix orvosa.  Az ő terve volt a csúcsmászás, és több sikertelen kísérlet után talált rá Balmat-ra, aki jobb mászó volt, mint Ő. Balmat néhány évvel Paccard után, Saussure-t is felsegítette a csúcsra. 

Paccard doktor egy másik téren kapott szobrot. Ma évente kb. 20 ezer ember fizeti ki a forintban milliós nagyságrendű  díjat, és kap engedélyt arra, hogy felkísérjék, vagy felmenjen  a hegyre. A vállalkozás ma sem veszélytelen, minden ezredik-kétezredik mászó halálos balesetet szenved. Mivel a profi hegymászóknak már nem kihívás a Mont Blanc, így más módon csinálnak kihívást belőle. Van egy verseny, ami a Saussure-szobortól indul, és a cél az, hogy ki teszi meg legrövidebb idő alatt az oda-vissza utat a Mont Blancig. A rekordot ebben is a  spanyol hegyifutó, Kilian Jornet tartja, akinek nem kellett 5 óra ehhez a légvonalban is több, mint 20 km-nél  nagyobb távolsághoz. Fölfelé 3,5 óra felfutott a Mont Blancra. Ugyancsak ő tartja a Mont Blanc-maraton rekordját. Az olasz Courmayeur és Chamonix közt, a Mont Blanc érintésével a 42 km-t 8 óra 43 perc alatt tette meg. Vannak ennél extrémebb futószámok is itt Chamonix-ban, ilyen a 170 km-es , több mint 10 km-nyi emelkedést tartalmazó Ultra-Trail du Mont-Blanc, amin olyan 2000-2300 induló van. Ezt tavaly François D'Haene 20 óra 45 perces idővel nyerte. Az idei verseny augusztus végén rendezik. Nagy verseny lesz mert Jornet visszaakarja hódítani a trónt. 
A korábbi presbitérium ma a helyi síszövetség székháza. A kisváros közelében van vagy 110 km sípálya. 1924-ben itt rendezték az első téli olimpiát is. 
A kisváros 18.századi  temploma. 
Gleccserek vize.
A mai városháza és a főtér házai a Mont Blanc-kal. 
 A városka közepén az Avre folyik át. 
Ez már az Annecy-tó, a hasonló nevű város mellett. 
2000-es meredek csúcsok határolják a tavat két oldalról.
A tó csücskében lévő Pécs nagyságú várost joggal nevezhetnénk az Alpok Velencéjének.  A Thiou nevű folyó a tóból ereszti le a vizet, és számos oldalága van a városban.
Ilyen kárókatonák élnek a tavon. 
Hangulatok 1. 
2.
A középkori városka jelentősége akkor nőt meg, amikor Kálvin elzavarta a genfi püspököt, aki ide menekült. 
A város így az ellenreformáció egyik központja lett. 
Itt kezdte meg működését genfi püspökként Szalézi Szent Ferenc is.
Másik híres lakója Jean-Jacques Rousseau volt, aki néhány évig itt élt és elmélkedett. 
Azon három város közé tartozott, amelyik megpályázta a 2018.évi téli olimpiát, de mindössze a szavazatok 7%-át kapta  meg. 

3.
Van egy vára is. 
Lassan alkonyodik 1.
2. 
A vár a város felett. 
Egy utolsó alkonyi kép a festői várost övező hegyekről.