2022. július 25., hétfő

A Déli-tűn (Az Aiguille du Midi 3842 m-én)

A Déli-tűre a járvány előtti évtizedekben 800-900 ezer ember jutott fel évente. (Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy annak idején Horváth István szekszárdi polgármester ezzel szinte összemérhető számú, évi 400 ezer turistát vizionált a Gemencbe! )  1955 óta kb. 18 millióan jártak itt. (Na jó kicsit kevesebben, mert volt aki többször, pl. én is másodszor vagyok itt.) 
  
A fő látnivaló a Fehér-hegy. (Ha már a Aiguille du Midi-t -amiről azt se tudom, hogy kell ejteni- magyarítottam, akkor legyek következetes!) Persze Vajda sem úgy kezdte, hogy "mint Fehérhegy csúcsán a jég".) 
Aki teheti helikopterrel is körberepülheti. 
Ma már évente többször megmérik centiméter pontossággal a magasságát is, és az elég kis ingadozással 4807-4810m közt van, nyilván a meteorológiai tényezők függvényében. A globális felmelegedés tehát ideáig még nem ért fel. A csúcson mintegy 15m-es jégréteg van. Érdekes, hogy a kőzet legmagasabb pontja mintegy 40m-rel arrébb van, mint a jeges csúcs legmagasabb pontja.  
Egy meteoróligai állomás működik az oldalában, 4300m-en. Innen tudjuk, hogy évente mintegy 1000mm csapadék esik, és a csúcson az éves átlaghőmérséklet -20 C közelében van. Érdekes, hogy a Déli-tűn több, mint 3000 mm a csapadék, lent a városban pedig ismét lecsökken 1000 mm-re.
A hegy gránitsziklai helyenként látványosan tornyosulnak a csúcs lábainál. 
A lapos, gömbölyded csúcsa. A képen én 11 hegymászót számoltam meg.
 A hegy franciák szerint teljes egészében az ő területükön  fekszik. Az olaszok szerint a pontosan  a határon. Reméljük, a francia forradalomig visszanyúló,  65 ha feletti vita nem csap át háborúvá a két ország közt. 
A Bossons-gleccser felűről. 
A Mont Blanc délkeleti oldalán a "csak" háromezres csúcsok hagynak egy kis ablakot, hogy ellásunk a 4000-es Gran Paradiso felé. 
Keleti irányba a Matterhorn-szerű Grandes Jorrases (4208m) uralkodik.
Északra fordulva a 2000-3000m-es csúcsok is jóval alattunk húzódnak. 
Ebben az irányban messzebb látunk csak némi havat-gleccsert, a már Svájcban lévő Tour Saliere (3200m) és környéke.  
Szinte vadnyugati táj. 
 2800 méterrel alattunk fekszik Chamonix.
Túrázók indulnak lefelé, java részük a Mont Blancra tart. 
Kicsit közelebbről látszik a jól kitaposott ösvény. 
Hegymászók is mindenféle feltűnnek. 
Közel a meredek szélhez. 
A Déli-tűről induló hasadékok. 
Egy kilátóterasz egy gránittű mellett. 
A Déli-tűn a turistaközpont több lépcsőben épült ki hatalmas komplexummá. 
A felső teraszról pillantás a mélybe.
A Chamonix-i-tűk közt a Périades-gleccser indul lefelé, ami később a Mer de Glace-ba, Európa második legnagyobb gleccserébe torkollik. 
Keleti irányba a Monte Rosa-csoport uralkodik (4637m)
A Grand Combin (4314m)  mellett még a Matterhorn (4478m) az Alpok egyik leghíresebb hegye is idelátszik. Innen  jól kivehető az a törés a hegyen, amit az okozott, hogy  itt az afrikai és az európai kőzettáblák ütközésük során csaknem függőlegesen feltornázták egymást.
A Chamonix-i-tűk.
Egy havasi csóka sértődötten arrébb vonul, miután világos lett számára, hogy tőlünk nem kap semmit. Ezek a csókák fantasztikusan alkalmazkodtak a magashegyi viszonyokhoz.  A Csomolungma mászói 8200m-en is találkoztak velük. Bezzeg én 3800m-en már kisfokú hegyibetegégben szenvedtem, mint a látogatók jelentős része. (Szédülés, fejfájás, rossz közérzet.)  

A Chamonix-i-tűk látványával búcsúzunk.