2019. január 20., vasárnap

10 gemenci túra Pörböly-Baja környékén


1.A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Ökocentrum) és környékének látnivalói 


A Gemenc déli részén tett kirándulásaink egyik központi helye a Pörböly és Baja közt található Ökoturisztikai központ. A Gemenc Zrt. honlapja itt található. Több szálláshely van itt, innen indul a kisvasút is, de a központ maga is több látnivalóval rendelkezik. Ezek  a következők: 
1. A Szekszárdról ide helyezett Tescheni-Habsburg Frigyes-féle millenniumi pavilon, gyönyörűen felújított épület, élvezetes kiállítással. (Megnyílt 2021. őszén. Képek itt vannak.)
2. Nagyrezéti vadmegfigyelő. Néhány szarvas és vaddisznó nagyjából természetes életterében nézhető meg (Képünkön). Pár perces sétával érhető el a központból, jól jelzett úton.
3. A Gemenc kincsei kiállítás
4. A Kerülő-Duna partján álló hatalmas tölgy, Itt található
5. A növendékkorban lévő, de szép és hanglatos arborétum, benne Party István vadászattörténeti tanösvény.
6. A nagyrezéti erdészház mellett látható méhészeti gyűjtemény.  Itt van.
7. A Nyéki-Holt-Duna  tanösvény. Autóval itt tudunk leállni. Ennek a kis tanösvénynek régen a legnagyobb erénye az volt, hogy kis ingatag kilátójából ráláttunk a holtágra. Ez ma már sajnos nincs így, a fák túlnőtték az ingatag tornyocskát, amit le is zártak, annyira ingatag lett. (A 2024. nyarán észlelt állapotokat írtam le. Azóta esetleg változhatott is a helyzet.)
Térkép.  
A Gemenc Zrt. honlapja itt található.

2. Az Ökocentrum és Baja közt a kék + turistaútat érintve (felszámolva) 

A kevés gemenci turistaút közül talán a legszebb volt, mivel sok-sok holtágat érintett. (Lásd az alábbi térkép felső útját!) 2022-ben a kék + turista jelzés már nem szerepel  turista térképen, az openstreemap térképén is áthúzták.  Okát nem tudom, mindenesetre ez határozott visszafejlődés. Innen kezdve múltidézés következik: 
A pörbölyi ökocentrumot a hátsó kapun hagyjuk el, majd az út a Kerülő-Duna töltésén visz egészen a Rezéti-Dunáig a Dél-dunántúli Kéktúrán. Ezt nyárra benőheti kissé a dzsuva, de cserébe árnyas. Helyette a vele párhuzamos földutat is használhatjuk.  A Nyárilegelőnél érjük el a Rezéti-Dunát és a magaspartról szép kilátás is nyílik a Duna-ágra. Itt vesszük fel a kék+ turistajelzést, ami a Kis-Rezéti erdészháznál ismét kivezet a Rezéti-Dunához. Az erdészház mellett a Gemenc egyik legszebb tölgyét is megcsodálhatjuk. Aztán az út délnek fordul és a Cserta-Dunát keresztezve hosszan halad a Káposztás-Duna mentén Baja felé. A Cserta-Duna hídján át érjük el a  Vén-Dunát, ami  mentén beérünk Baja-Dunafürdőre. Ez az út 12 km hosszú. Baja-Dunafürdőről vagy busszal, vagy vonattal mehetünk vissza Pörbölyre, de akár az alábbiakban ismertetett másik  két út valamelyikén is.
Térkép

3.Az Ökocentrum  és Baja közt a Dél-dunántúli Kéktúrán

Az Ökocentrumtól  Baja-Dunafürdőre rövidebb úton is eljuthatunk a Kéktúrán. Ennek első szakasza a Súgó nevű erdőrészen halad át, szinte végig telepítéseken. 3 km után végre elérjük a Csertai-Dunát, és innen utunk érdekesebbé válik. Szintén 3 km-t sétálhatunk a Cserta-Duna mentén, míg a Vén-Duna partjára érünk, ahol 2,5 km után Baja-Dunafürdőre érhetünk 8,5 km megtétele után.  A 2. és 3. út körtúrává is szervezhető az őkocentrumból.  Izgalmas szép túra, különösen, ha sokszor lemegyünk a holtágak partjára. 
Térkép

4. Az Ökocentrum és Baja közt a Mária-út gemenci szakaszán

A Gemenc legnagyobb fáit is érinthetjük ezen úton. A Nyéki-Holt-Dunát  (lásd 1.túránk 7. pontját) érintve haladjunk el dél felé a töltésen. Amikor a töltésút nyugatra fordul, nézzünk szét az erdőben. Itt találjuk a Gemenc legnagyobb tölgyét, a Címer-fokit. Az utunkat azonban keletnek folytatjuk a Mária-úton. Hamarosan a kádár-szigeti halászháznál kiérünk a Dunához, majd nyiladékúton, telepítésekben folytatjuk utunkat. Két és fél kilométer út után figyeljük a némileg brokkolira emlékeztető "nagy fa" jelzést, ami a "Pörbölyi Titánhoz" vezet a Móric-Duna partjára. Ha nincs nagy víz, el is érhetjük hazánk legnagyobb törzskerületű fáját. Visszakanyarodva a turistaútra, hamarosan  a piros turistajellel egészül ki az utunk. Még három kilométert kell gyalogolnunk amikor egy kis kitérőt tehetünk a Pörbölyi -erdő másik legendás nyárfájához, a Marica-fokihoz. A kapitális nagy nyárfa 2021-ben kidőlt.
Visszatérve a turistaútra, egy kilométer után már a Potyka-csárdánál pihenhetjük ki a 16 km-es út fáradalmait.
Térkép.


5. Az Ökocentrumtól  Bátára kerékpárral

Az út a töltésen vezet,  ezért alapvetően kerékpárral ajánlott. Az út eleje és vége aszfaltozott, közepén gondozott makadámutat találunk. Hossza 11 km. Az oda- vagy visszautat azzal tehetjük változatosabbá, hogy a belső, földes utas töltésen elmegyünk a címer-foki tölgyet és Nyéki-Holt-Dunát megnézni. (Lásd a 4.túrát) Ez csak  két kilométeres kitérő, de mindenképpen megéri. A töltésen haladva érdemes megállni a két töltés találkozásának közelében lévő kilátónál, ahonnan a Bátai-Holt-Dunát figyelhetjük. Báta a Gemenccel leginkább szimbiózisban élő falu. Akár egy egész napot is rászánhatunk, annyi látnivalója van. Itt a falu környezetét és a műemlék szivattyútelepet mutatom be.  Itt a házakat, múzeumokat, templomokat, temetőket.
Térkép.

6. Az Ökocentrumtól Lassiba

Lassiba legtöbben kisvasúttal érkeznek. Gyalog is odamehetünk a Kéktúrán.  Ekkor megállhatunk nézelődni a Rezéti-Duna partján is, Nyárilegerlőnél. Kerékpárral a töltésen is odatekerhetünk, mindkét út 6 km lesz. Lassi régen révátkelő hely volt a Dunán, csárdája fontos találkozási pont. A csárda egyik melléképületében nemrégiben megújult halászati múzeumot rendezett be  a Gemenc Zrt. Körülötte játszótérrel, padokkal, esőházakkal szabadidőközpontot találunk. Itt érdemes letenni a kerékpárokat, és a 2,2 km hosszú Molnárka tanösvényt végigjárva Malomtelelőbe gyalogolni. Ez a tanösvény lett 2014-ben az "Év tanösvénye". Az egykori Malomtelelő-tó közelében pedig egy nagy kilátótoronyba is felmászhatunk.
Térkép.

7. A pandúri tanösvény és Baja látnivalói

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNT5klEz8CQNy-Ao-CVeWvF8JZD7WXjT4192Et8hMpMUTG8USgzr2mlt8f6ORciydzbIkz6zlCPEHHYtg6A_U1dewnnj_zGP_SsOeB92WKbK27gDSROM_JNNkHUEBlwTJce_B2HQXSN91q/s640/sugo07.jpg
Bajának számos látnivalója van, most csak a Dunához és a Gemenchez kötődőket vesszük sorra. Baja igazi dunai látnivalója Sugovica-part. Nyáron remek standok is vannak errefelé. Érdekes látnivalója egy rekonstruált hajómalom. (Újabban a Dunához vitték).  A Dumaparton egy kis halászati skanzent is látunk. A Sugovica vadabb arcát régen egy Pandúr-szigeti tanösvény is érintette. Ezt a tanösvényt azonban sajnos sorsára hagyták és a Pandúr-szigeten egy kaviccsal felszórt kerékpárral is járható körtúraútvonalat építettek ki. Ez a Szeremle felé tartó úton, a Deák-zsiliptől indul, és kb. 9 km után tér ide vissza, miközben érinti a nagy Duna partját, majd a kevésbé érdekes üdülőházak közé beékelődött,  és egy nem igazán célszerű helyen felállított kilátóval is rendelkező Ökoparkot. Az Őkopark  modern építészeti kialakítása azonban figyelemreméltó. Itt található az Ökopark.  Itt pedig a Deák-zsilip utáni hely, ahonnan a pandúr-szigeti körtúrát indíthatjuk.  
Térkép

 8. Bajáról a Ferenc-csatornai turistaúton Vodicáig

A Ferenc-csatorna töltésén is vezet egy turistaút, amelyen egészen Nagybaracskáig mehetünk. Én eddig beértem Vodicáig tartó 4 km-es szakasszal. A Sugovicából kiágazó vékonyka Ferenc-csatorna meglepően izgalmas, igazi hódos vidéknek tűnt nekem pár éve. Vodica hangulatos Mária-búcsújáró hely, Szentkúttal, rendezett környezettel, kis kápolnával. A Deák-zsilip mellett, itt érdemes autóval leparkolni az induláshoz. 
Térkép.


9. Bajától délre az EuroVelo 6-on

Az EuroVelo 6 az Atlanti-óceán partjától indul, és aztán Németországtól  a Dunát követve tart egészen a Fekete-tengerig. A mi vidékünk a Szent László-hídtól aszfaltozott töltésúton halad Bajáig (lásd a 10 legjobb gemenci túrahely Szekszárd közelében 9.) Bajától a viszonylag kis forgalmú közúton vezetik Szeremle és Dunafalva irányába, de mi választhatjuk a Sugavica töltését, majd a nagy Dunát elérve a közút is felmegy a töltésre. Szeremlénél érdemes mindenképpen körbenézni a Sugovica partján is. Dunafalván pedig nyári kisvíz idején a homokfövenyen Contra Florentiam római erődjének megmaradt toronymaradványa mellett fürödhetünk a Dunában, csodás, fövenyes parton. Ez hazánk egyetlen in situ, természetes állapotban fennmaradt római épületmaradványa.  Ha Bajáig autóval hoztuk a kerékpárt, innen érdemes indulni. 
Térkép.


10. Kenuval a Rezéti-Dunán, Vén-Dunán


Mindenképpen érdemes a Gemencben kipróbálni a kenuzást. Erre elsősorban a Rezéti-Duna ajánlható. Ide többfajta módon juthatunk el. Bérelhetünk az  ökocentrumtól kenut, akik kisvasúttal kiszállítják a kenukat a Nyárilegelő megállóig. Ennek hátránya, hogy a kisvasút menetrendjéhez kell igazodnunk, hacsak nem fizetjük ki az igen magas különvonati megrendelőt. Az év során többször szervezett túrát is hirdet a Gemenc Zrt.,  ezekre érdemes inkább jelentkezni. A másik lehetőség, hogy a Bárka pihenőháztól bérlünk. Ekkor a kenuk indulási helyének érdemes Érsekcsanádot választani, ahová a kenu szállítását is megoldja a pihenőház tulaja. Ennek a hátránya, hogy keresztbe át kell szelni a Dunát, ami kezdők számára veszélyes a hajóforgalom miatt, ezért ezt csak az választhatja, akinek kellő vízi jártassága és erőnléte is van. Ekkor viszont nem függünk a menetrendtől, a Vén-Dunán is végigevezhetünk, és szinte a ház előtt szállunk ki a hajóból. Még egy jó tanács, lehetőleg ne válasszunk rekkenő kánikulai napot.
A Duna Dráva Nemzeti Park minden évben  szervez kenutúrát a Vén-Dunára is. Ez is  Bárka pihenőháztól indul. 
Térkép.