2016. augusztus 18., csütörtök

Umbriai és toszkán tájak

A Trasimeno-tó. Olaszországban egy olyan nyugodt, csendes helyet kerestünk, ahol lehet fürdeni. A napernyős, homokos tengerpart, Rimini, Bibione meg hasonlók, nyilván szóba sem jöttek. Dél-Olaszország vagy Szicília meg túl messze van, így esett választásunk erre a tóra.
Önkéntelenül is a Balatonhoz mértük ezt a tavat. Területre kb. ötöde a mi tavunknak. Van 6-7 strandja és kempingje, ami szinte semmi a Balatonhoz képest. Mint a képeken is látszik, nincsenek az erdőhatárig felfutó nyaralónegyedei mint a Balatonnak, és a horvát tengerpart hatalmas apartmanházai is hiányoznak. Nem volt csípőszúnyog, helyette viszont annál több árvaszúnyog. És ami számomra fontos, egyáltalán nem volt tömegnyomor. Ez a sekély tó (legnagyobb mélységi is csak 6m) nem lett közkedvelt turistacélpont. Még az 1950-es években is maláriás vidék volt, a szeszélyesen változó vízszintjét pedig csak az elmúlt évtizedben sikerült úgy-ahogy stabilizálni.(Még 2008-ban is csaknem teljesen kiszáradt.) 1995-ben pedig természetvédelmi terület lett.Vize - a Balatonhoz hasonlóan - szinte ivóvíz minőségű, korábban azért is száradt ki majdnem, mert a környékbeli városkák egyszerűen megitták nyaranta a vízét. Azóta több hegyi tározó is készült a környéken.

Egy búbos vöcsök. Háttérben a tó egyik szigete

A tó egy hegyi város, Panicale teraszáról, egyik szigetével, alkonyatkor


A tó Nagy-szigetén ( Isola Maggiore) egy kisebb falucska, egy vár és egy kápolna van.


Panicale városa a tó felett
A tó partján a legnagyobb település Castiglione del Lago. Ennek várát látjuk a képen. A háttérben Montepulciano hatalmas hegyi városa már toszkán területen fekszik, és a másik blogomban fogom bemutatni, sok más műemlékvárossal egyetemben.

A tó legnagyobb szigete a Polvese. Ezen is van egy vár meg egy kolostorrom, aminek tornya a képen látható. A sziget felett egy seregélyraj húz el.
A tó Montepulcianoból. Előtérben Castiglione del Lago városa, háttérben feltárulkoznak az umbriai hegyek.

Két fürdőző magyar lány. Külföldi nem sok van errefelé. Rajtunk kívül több francia, holland elvétve német. Az osztrák hidegfront ide is elkísért minket, de szerencsére eső nélkül, napfénnyel. De az első itt töltött napunkon még olyan hideg szél fújt, hogy estére elővették az olaszok a kabátokat is. Aztán szerencsére visszatért a nyár.

Néhány állat a tó körül. Üregi nyúl.

A szárcsa a leggyakoribb vízimadár itt is
Sirályok kis számban. Nekem úgy tűnik, a tengeri fajok járnak erre.
Gyíkok mindenfelé. Ez például a sátrunkon.

Egy másik faj is meglátogat minket

Tipikus umbriai táj Assisi környékén

Toszkánia déli részén található az Orcia-völgy, ami ami Tokaj-Hegyaljánkhoz hasonlóan, mint kultúrtáj került a világörökségek listájára. Kilátás Montepulciano városából

A másik irányba

A nyárra szinte elsivatagosodik a táj. Kilátás Pienzából

Tipikus hegyi város hatalmas középkori toronnyal
Toszkána, ahogy tipikusnak képzeljük