2019. január 23., szerda

Csörge-tó: ékszerdoboz a város szélén?

Blogom rendszeres olvasói már megszokhatták, hogy időről-időre visszatérek Szekszárd környékének természeti értékeihez. Ezek sorából is kiemelkedik a Csörge-tó, talán azért, mert Garaytól kezdve Babitson és Bakán át, szinte mindenkinek kicsit szívügye volt ez.  Történetét röviden összefoglalom: A 19. század végétől Szekszárd fürdőtava lett, ami a két világháború közt élte fénykorát. Rendszeres buszjáratok vitték ki ekkor a nagyközönséget ide.

Vendéglő, kabinok , fürdőház, stég volt ekkoriban a tavon. A háború után jött a visszaesés, de aztán a hatvanas években Szijjártó István egyéni vállalkozó ismét életet vitt a tó környékére, ismét vendéglő, fürdőház működött itt.
Aztán Szijjártó István után kezdődtek a gondok. A vendéglő bezárt, a fürdőélet megszűnt. A horgászegyesület vette kezelésbe a tavat, kevés sikerrel. Az épületek állaga leromlott, majd bontásra is kerültek, a vízszint leesett, a víz minősége romlott. A hetvenes évek Tolnai Népújságában többször ismétlődött a horgászegyesület felhívása, miszerint felszólítják az autótulajdonosokat, hogy ne a tóban mossák járművüket!
A táj lassan elvadult, aztán  a közelben lévő városi kutak annyira levitték a vízszintet, hogy a tó kiszáradt. Aztán 1991-től 2000-ig itt kerültek megrendezésre a már legendás Rockmaratoni fesztiválok. Közben annyi történt, hogy a Pepsi Cola cég a 1993-ban palackozót akart létesíteni Szekszárdon (végre valaki rendesen megvizsgálta a város ivóvizét), és ekkor derült fény a Sió-menti kutak diklór-etilénnel való szennyezettségére. (Mondani se kell, hogy a Pepsi Cola odébb is állt.) Ezt követően a legszennyezettebb kutakat fokozatosan kikapcsolták a tó környékén is, a víz ismét elkezdett megjelenni a tóban. 2006-2007 körül már egy természetközeli állapot állandósult itt, sok illegális szemétlerakóval. 2011-12-ben aztán  -számomra máig sem tisztázódott okból- nagy tereprendezések voltak a tó körül. Kivágták a part menti fák nagy részét, de beljebb is jó párat. Teraszokat építettek ki a nyugati oldalon,  a keletin pedig homokos fövenyt alakítottak ki. Az évek óta illegálisan idehordott szemetet eltakarították, végül a tó jelentős részét kikotorták, és egy mesterséges szigetet is kialakítottak.  A beavatkozás eredményeként a vízminőség ugrásszerű javulása volt megfigyelhető, de a régi természetközeli állapot sérült. Jogos maradt a várakozás, hogy ezután valamiféle parkosítás révén kulturált környezet kialakítása kezdődik meg, ám ez elmaradt. 2014-ben felröppentek a hírek, hogy a most már a város tulajdonába került a tó, de továbbra sem történt semmi, legfeljebb annyi, hogy újra próbálkoztak kétszer a Rockmaratonival, kis tereprendezés megint volt, pozitívum, hogy a fesztiválok  végeztével szépen kitakarították mindig  a környéket. 2016. március 27-én a Szekszárdi Vasárnap nevű önkormányzati kiadvány ismét foglalkozott a tóval "Kerékpárút hozhat új életet a tóhoz" címmel, SZV tollából. A cikk azzal zárul, hogy megfelelő pályázatra vár az önkormányzat.   Minap SZV újra tollat ragadt, és Kis Albert nagyszerű drónfelvételeihez kapcsolódóan ismét cikket írt a tóról, amely ismét csak azzal zárul, hogy megfelelő pályázatra vár az önkormányzat. Közben persze -kérdőjel nélkül- ékszerdoboznak minősíti a tavat.

Ami Kis Albert  napfényes, drónos felvételein ékszerdoboznak tűnik, az közelről, szürke időben másként hat ezeken a január 20-án készült felvételeken.  Ami most a tó körül fogad minket, azt ökológiai szakkifejezéssel ruderális gyomtársulásnak nevezhetjük, némi szeméttel fűszerezve.

Friss fakivágások nyomai is felfedezhetők, köztük egészséges fák is erre a sorsra jutottak.
  
SZV is megemlíti cikkében, hogy a vandalizmus jelei is mutatkoznak, különösen az idegenforgalmi információs tábla környékén. (Vajon így kell elképzelni egy ékszerdobozt?)  Újra megjelent az illegális szemétlerakás is. (képünkön). A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület egy ún. geoládát helyezett el a tó körül, ennek keresése ürügyén néhány olyan látogató is megfordul a környéken, aki véleményt is formál a látottakról az egyesület honlapján. A helyről vegyes az egyesület tagjainak a véleménye, inkább talán negatív, mindenesetre ékszerdoboznak nem titulálja  most senki.
Aki esetleg kíváncsi a régebbi Csörge-tavi bejegyzéseimre, az kattintson az alul lévő Csörge-tó címkére.