2022. július 24., vasárnap

Chamonix hegyei közt

Kel a Nap a chamonix-i völgy felett.
Első pillantás a Mont Blanc-ra. 
Addig azért még kétezresek közt vezet az út.
Meggyőző kétezresek.
A Bossons-gleccsert meglátva biztosak lehetünk abban, hogy megérkeztünk Chamonix-ba.
Chamonix-ban egy sereg felvonó van. Itt a 2500-as Brevent-csúcson látunk egy hegyi állomást.
Európa teteje. 
A Bossons-gleccser mellett látjuk Chamonix első felvonójának a maradványait. Ez az 1924-es téli olimpiára készült. Ma egy része vendégház, a többi rom. 
Rálátás a völgyre. 
Könnyed sétára indulunk 2300m -es magasságban. 
Hegyes háromezresek alatt vezet utunk, ezeket nevezik Chamonix-i-tűknek. 
Valami harangvirág-féle. 
Havasi csóka. Itt nem ritkaság. Nálunk nyolcvan év után 2013-ban láttak újra egy kóborló példányt Zalában. 
A Blaitiere-gleccserre látni innen. Ez egy kisebb, ma még 1,1 km hosszú gleccser, ami néhány év múlva talán már rajt se lesz a gleccserek listáján. Jól láthatók azok a gránittömbök is, amiből a hegység áll. 
Alpesi virágoskert. 
Jól kijárt, szép ösvények vezetnek erre. 
Chamoniex alacsonyabb északi hegygerincével vagyunk csaknem egy magasságban.  
Alpesi virágoskert 2. 
180 fokos panoráma. 
A Kék-tó egy kis jelentéktelen tengerszem. 
Épp búvárok merülnek a kristálytiszta vízű tóba. 
Egy hatalmas törmeléklejtő végében van a tó. 
A Krokodilfog és  Déli-tű nevű csúcs. Ez utóbbit inkább francia néven ismerik, Aiguille du Midi, de én következetesen magyarul fogom nevezni a továbbiakban is. 
Kilátás a tó dombjáról. 
Amikor csendesen merengtünk a tó partján, egy hatalmas robbanásszerű hangot hallottunk, ami némileg a rianás hangjára emlékeztetett. Feleségem meg is ijedt, ezekben a napokban volt a marmoladai katasztrófa is, amit az Alpokban mért rekordmagas hőmérséklet okozott.  A nem messze lévő Zarándok-gleccser lehetett a hang forrása. 

Ezen a képen azért jól látszik, hogy a Zarándok-gleccser és köztünk volt még egy hegygerinc, úgyhogy szerintem biztonságban voltunk. Jobb szélen a Déli-tű, ahová még fel fogunk menni. 
Alpesi virágoskert 3.
Tipikus. 
A Mont Blanc csoport egyik nagyobb gleccsere a Bessons. Még ma is 7 km hosszú. Arról híres, hogy ez az egyik  legmélyebbre lenyúló gleccser. A 19. század elején még chamonix-i szélső házaink a kertvégén volt a nyelve, 1050m-en. 2001-ben már 1420m-en, ma  kb. 1700 m-en van a vége. A  20.  század elejétől a jégnyelv végét júniustól szeptemberig ipari módszerekkel termelték.  Évi 600 tonna jeget a régió szállodáinak adták el, de vonattal vagy teherautóval szállították Genfbe és Párizsba is. A gleccser kizsákmányolása 1939-ben leállt. Azóta a melegedő klíma rombolja, az utóbbi időben viharos sebességgel. 
A gleccser vége ma is félelmetes látvány. 

A gleccserből táplálkozó patak. 
A gleccser jege ma időnként szomorú leleteket dob ki. A Mont Blanc-nak ugyanis két repülőgép is nekiment, és ezeknek a katasztrófáknak a maradványait ez a gleccser szállítja le völgy felé. 1950-ban az  Air India egyik gépe ment neki a hegynek. Ez a baleset 48 halálos áldozatot követelt. Tizenöt évvel később,  megint csak az Air India egy gépe, ezúttal 117 emberrel a fedélzetén csapódott a hegynek. Az áldozatok között volt Homi Jehangir Bhabha,  India nukleáris programjának egyik atyja is. 1986 óta számos maradványt találtak a gleccser által kivetve. Alkatrész- és emberi maradványok mellett egy diplomatairatokkal teli táskát, és egy 100 ezer € értékű drágaköves ládikót is találtak. Azóta kincsvadászok is járják a gleccsert, ami ellen a hatóságok igyekeznek fellépni, mert nem veszélytelen dolog ez. 

A gleccser olvadékvizei zúgnak le a lekoptatott lejtőkön.