2023. augusztus 20., vasárnap

Nagybörzsönybe erdei vasúttal

Nagyirtáspusztáról időben és költségben is megéri inkább levonatozni a 8km -re lévő Nagybörzsönybe, és akkor az élményekről és a környezeti terhelésről még nem is beszéltünk. 

A Szob- Nagybörzsöny kisvasút 1908-tól létesült, és nagyjából az első világháborúig el is készült, bár folyamatosan bővítették minden irányba szárnyvonalak sokaságával. Ma már ismét teljes hosszában járható, de igazi sajátosságként a 20 km-es szakasz  három részre van bontva, három különböző üzemeltető,  háromféle tarifát használ, és mindegyiknek külön járműparkja is van. 

Mint testet a hajszálerek, úgy behálózták egykor az erdei kisvasutak a hegységet. Szép dolog, hogy a Börzsönyben három helyen is újraindult a személyszállítás, főleg hétvégéken. 

A ma működő 21 magyarországi kisvasút közül ez küzdi le a legnagyobb szintkülönbséget.  8 km alatt több, mint 200 m-t kell függőlegesen megtenni.  Ennek a magasságkülönbségnek a leküzdéséhez két helyen csúcsfordítót alkalmaztak. A képen a kisirtáspusztai csúcsfordító felé tartunk. A Kisirtáspuszta és Nagyirtáspuszta közti szakaszt a benne megvalósított műszaki tartalom miatt műemlékké nyilvánították. 

A Hosszúvölgyi-patak Nagybörzsöny felé tart. 

A nagybörzsönyi tájház egy 17. századi épületben kapott helyet. 

1417-ből fennmaradt oklevél szerint Zsigmond király bányajogot ad Börzsönynek, ahová szász bányászokat telepítenek. Ezzel hozzák összefüggésbe Bányász-templom gótikus átépítését, ahol a bejárat felett ma is a bányászcímer látható. 

A szentély támpillérén egy oroszlán (?)  torzója. 

A pincesor.
A 18. században még újraindult itt az ezüst- és aranybányászat, de már csak kis jelentőséggel. Ekkoriban már  a vasércbányászattal próbálkoznak inkább. 

A pincesor egy érdekes épülete. 

A falu első templomát a 12. század végén ideérkező német bányászok emelték. 

Kivételes szépségű templom. 

A magyar falusi templomanyagban szokatlan faragványainak igényessége, ez is utal arra, hogy nem közönséges falu, hanem bányásztelepülés volt már az Árpád-korban is Börzsöny. 

A Magyar-hegy a falu felett. 

A pincesor. 

A fő tér az evangélikus templommal. Nagybörzsönynek ma négy temploma van. 150 emberre jut egy templom.