2022. március 15., kedd

A Gemenc legnagyobb tölgyénél

A Gemenc legnagyobb tölgye a Címer-foki, vagy másként a szuloki (szuláki) tölgy. 
 

Ismerkedjünk meg vidékének történetével az Arcanum Tudásbázis mapire.eu térképeinek segítségével. Az I. katonai felmérés idején (18.sz vége) rá se lehet még ismerni a mai vidékre. Az tényleg mocsaras ősvadon volt még, a civilizációt néhány nyéki szállás képviselte a vidék peremén. 

A 19.század közepén már a Bátaszéki Uradalom Szulok-erdőjét feltünteti a térkép. A Nyék-Holt-Duna felől pedig egy hosszú fok, a Hosszú-ág  vezet a Bátai-Holt-Duna (a térképen Döglött Duna)  felé. A Duna még messze a Hosszú-ágtól.

A 19. század végén a Hosszú-ágnak már Zimmer-fok a neve, ami a fokok névadási szokásait követve feltételezhetően egy bátaszéki sváb ember nevéből eredhet.  Ez a név fajult el Címer-fokká. A Szulok-erdő szélén már kanászház van, tehát ekkor a Szulok-erdő már egy fás legelő lehetett, amin már álltak a azok a nagy fák, amik az egykori erdő meghagyott példányai lehettek. A Duna már eltolódott a Zimmer-fok (Hosszú-ág) felé. 

Az 1910-ben készült térkép már jelzi a töltést, amin mi is haladtunk. A Duna továbbra is a Zimmer-fok irányába fajul el. 

Az 1941-es térképen a Duna már elérte a Címer-fokot és azt két részre vágta. Kialakult a térkép alján lévő Kádár-sziget is. 

A pörbölyi gátőrház mellől indulunk el az 1910-es térképen már szereplő, azóta többször megerősített töltésen a nagy tölgy felé. 

A töltés melletti nagyjából 110-120 éves kubikárok (ahonnan a töltéshez szükséges földet termelték ki)  főként a füzek birodalma, de egy-két más fának is tisztes példányai vannak itt. Ezek a kubikárok dendromán szemmel értékes területnek számítanak. 

Itt áll mindjárt egy már ismert listás nagy nyárfa a partján. 

Aztán továbbiakat szúrok ki. 600 cm törzskerületű fűz. 

A törzse közelebbről. 

Három szép fa a kubikárok partján, a jobb oldali 610 cm-es fűz. 

Így pillantja meg az ember a Gemenc legnagyobb tölgyét. Mint egy hatalmas szarvasagancs tör az ég felé. 

Hitvány kis erdő nő körülötte.  660 cm-nek mérem a kerületét. 

Egyik oldala mohás, de a mostani nagy szárazságban a moha is kiszáradt az oldalán. 

Alig pár méterre állt tőle még nagyobb társa, ami 696 cm-es kerülettel dőlt ki 2009-ben. 

Memento Mori

Hatalmas törzse még mindig ott hever. 

A vékonyabb részeit feldarabolták és tűzifának kuglizták. 2009-ben a friss vágásfelületeknél egy főág mentén évgyűrűket is számoltam. Akkor olyan 220-250 körüli értéket kaptam. 

Egy varjú figyelte ügyködésem a fák körül. 

A Címer-fok most csontszáraz. 

A Duna is alacsony. Szemben a Kádár-sziget. 

Mint láttuk, a Duna itt, a Kádári-kanyarban fokozatosan nyugat felé tolódott. Csak az 1950-60-as években stabilizálták medrét kőszórásokkal. 

A másik oldalon szép föveny épített régebben, amíg azt az oldalt  nem sarkantyúzták. 

Nem sok madár van most a Dunán, egy kárókatona éppen landol. 

Absztrakt. 

Visszafelé még rámérek egy 670 cm-es roskatag fűzre. 

A hatalmas aszályban alig van víz a Nyéki-Holt-Duna medrében. 

Erre a nagy fűzre már rá sem mérek. 

A Nemzeti Park tanösvénye még mindig ramaty állapotban van.  A környező fáktól teljesen benőtt "kilátó" inog, már az életveszélyt jelző műanyag szalagot is felemésztette az idő. A tanösvény tábláinak hűlt helye. Némi reménysugár, hogy a jelzéseket nemrég felújították. 

Az egykori listás fűz romokban, a maradványokat egy gyerek mássza, apukája fényképezi.Egy szépen felújított tanösvényt még többen látogatnának. 

Néhány archív kép 2009-ből. Így nézett ki a mai listavezető akkor. Alig van valami látható változás. 

Akkor még állt a Gemenc óriása. 

Halálát ez a hatalmas odva okozta. 

Így nézett ki a két fa a kora tavaszi erdőben. 

Akkoriban egy kisebb áradásnak köszönhetően,  a Címer-fok feltöltődő vize kis vízesésekkel tartott Nyéki-Holt-Duna felé. Reméljük, lesz végre már egy kisebb tavaszi ár, hogy az évtizedes aszállyal sújtott Gemenc kissé felfrissüljön. 

Végül a fa növekedési görbéje. 30 cm  19 év alatt, ez csaknem 1,6 cm évente. Ez egy idős tölgynél teljesen rendben van. 

Végül turisztikai információk. A gátőrháznál lehet parkolni. A töltésen nagyszerűen lehet kerékpározni, de mi most gyalogoltunk. Az egész út 7,5 km.