2022. március 14., hétfő

Három hétvégi séta: 3. Várdombi dombokon

Kedves meghívásnak eleget téve ma Várdombon vendégeskedtünk. Ebéd után házigazdáink a szőlődombok közé kalauzoltak minket.  Mivel vendégégbe nem vittem a fényképezőm, ezért a kis mobilommal fényképeztem. 

A várdombi szőlődomb összehasonlíthatatlanul érdekesebb, mint bármelyik szekszárdi. 

Elhagyott régi tanyák mindenfelé. 

Szőlődombi mementó. 

Aztán az egykori limes úton gyalogolunk dél felé. 

A római mérföldkő (?) töredéke.  A várdombi limes szakaszról Visy Zsolt így ír: "A római út nem a mai országút nyomvonalán hagyta el Várdombot, hanem nyugatabbra, ahol ma jól járható dűlőút fut a dombok lábánál déli irányban. Ez őrizte meg a régi utat, kellemes sétalehetőséget biztosítva a szőlők és az érdekes, részben a XIX században épített présházak között. A falu déli vonalában, a domboldalon észak-déli irányban haladó dűlőút mellett felállított, szögletes lefaragott kőtömb valószínűleg római eredetű, de nincs rajta sem felirat, sem ábrázolás. A helybeliek szerint ugyanitt a dűlőút mintegy 30 m hosszan faragott kövekkel van kirakva, ezek azonban jelenleg nem látszanak. Az évtizedek alatt előkerült leletekből csak kévés jutott a szekszárdi múzeumba."

Az egykori limes út nagyszarű panorámaút. Ma jó darabon a zöld turistaút halad itt. 

A dombok egy magas pontjáról jó rálátás van a Geredsi-dombságra. 

Hatalmas diós. 

Lassan tavaszodik már. 

 
A várdombi Gábor Áron utcából indultunk, majd a szőlők közt felkapaszkodtunk a zöld turistaúta, ami az egykori limes út helyén halad. Erről egy betonozott úton letértünk a terület legmagasabb pontjáig, ahonnan megcsodáltuk a kilátást. Az útról visszatérve egy hatalmas dióson vágtunk keresztül, hogy aztán a Hegyalja úton keresztül ismét visszatérjünk a faluba.  Kb. 7 km volt.