2022. március 26., szombat

Tavaszi virágpompa erdeinkben

A Gurovica-erdő az egyik kedvenc helyem  kis dombságunkban. Pár perc alatt kiérhet ide az ember. 

A lombfakadás előtt gyorsan virágba borul itt az erdő. A keltikéké a főszerep. 

A tüdőfű egy-két példánya mindenfelé előfordul.

A hét elején még nem sok zöldet mutatott a Sötétvölgy.  

Délutáni éles fények.

A Sötétvölgyben most a májvirágok a főszereplők. Védett, eszmei értéke 5000 Ft. Szerencsére még kis dombságunkban, a Mecsekben, a Zselicben is sok van még belőle, de mindig csak egyes helyeken. 


Az illatos hunyor mindenfelé tömeges kis dombságunkban, és nekem úgy tűnik, terjedőben van. Ez is védett, értéke 10.000 Ft. A Mecsekben is tömeges, a Zselicben is előfordul. Máshol viszont nem. Most már lassan elnyílnak példányai, amik gyakorlatilag már novembertől, decembertől megjelennek, hála a melegedő klímának. 


Az első levélkéken tűz át a napfény. 

A Gurovica-erdőben az aszályos tavasz ellenére tömeges a szellőrózsa. 

Az odvas keltikében is jól áll a Gurovica, de a Sötétvölgy egyes részein mégiscsak több van belőle. Persze csapadékfüggő az állomány sűrűsége, és az idei év nem kedvezett a keltikéknek sem. Tavaly a Máriakéménd  melletti Várhegyen viszont fantasztikus pompája volt ennek a virágnak. 

A galambvirág is sokfelé előfordul, de soha nem borítja be az erdők alját, mint a ... 

...keltikék. 

A Gurovica-erdőben elképesztő sűrűséggel nő a szúrós csodabogyó. Védett, értéke 10.000 Ft. 

A Gurovica-erdő mélyén volt az egykori Bor-kút. A kút nincs már meg, de a völgy alján ebben a száraz időben is csörgedezik egy kis víz. A sok vadnyom utal rá, hogy ide járnak esténként inni a vadak. 

Csillagvirág sok helyütt van dombságunkban, de sehol nincs annyi, mint a múlt héten bemutatott szálkai Oberwaldban. Védett értéke 5000 Ft.

Hollófészek.

A nap végén az énekes rigó dallamaival búcsúzik az erdő. 

A végére egy igazi sztár, a fokozottan védett kakasmandikó.  Talán a legszebb erdei virágunk. Kis dombságunkban senki ne számítson rá. 

Az Őrségben és Zalában helyenként gyakori, de nekem szerencsére nem kellett olyan messzire mennem érte. (A gyakori persze relatív, ez azt jelenti, hogy Zalából három helyről ismert.) A Dél-Dunántúl egy-két pontján fellelhető, főként Somogyban.

Veszélyeztetett, hazánkban visszaszorulóban lévő faj. A természetvédelmi szakemberek nagyon óvják. 

Erről a csodás növényről érdemes elolvasni Óvári Miklós bejegyzését, aki zalaegerszegi. Ő tehát olyan helyen él, ahol gyakrabban találkozhat vele. (Annyi kiegészítést kell tenni a jó kis íráshoz, hogy azóta jócskán megemelték eszmei értékét.)