2023. szeptember 23., szombat

Sárosalja, Keselyűs

A Sáros eldugott öblében.

Beállt a "spenót",  a nagylevelű moszatpáfrány a Holt-Sión. Milyen környezeti kárt okozhat ez? Leárnyékolva a vizet megváltozik a víz ökoszisztémája. Későőszi rothadása pedig elszívja az oxigént, és tömeges halpusztulást okozhat. Miért idézem ezt fel? Mert azt látom, hogy a Sárosra is kiterjedt már, és néhány éven belül tönkre vághatja ezt is. 

Tegnap azért ugrottam ki a Gemencbe, hogy hátha elkapok még egy-két szarvasbőgést a nem tilalmas időkben is, de semmi ilyent nem tapasztaltam. Így bagatellek fényképezésével mulattam magam. 

Ez a kis szerencsétlen azt hitte, hogy ha egy csenevész gyomfa mögé bújik, nem veszem észre. 

Néha bekockáztatok különféle fajmeghatározásokkal is. Tehetségemre jellemző, hogy általában jóval 50% alatt van a találati pontosságom. Ezen belül is mélypontot képviselnek  szitakötők. Itt a fajmeghatározással megvárom majd a AI (vagy MI) fejlődését. 

A sárosi toronyból igen távoli vadkacsákra eleresztek egy fotót, itthon erősen kinagyítom őket, hátha a tőkés récéknél érdekesebb fajok is lesznek. Íme az 1. eredménye. Nem olyan jók ezek a felvételek (és főleg nem olyan jó a tudásom) , hogy bármit is megkockáztassak, de ezek mintha érdekesebb fajok lennének. 

Végre valami ismerős. 

Távoli vadkacsák. 2. próbálkozás. 

Kárókatonák. 

Egerészölyv. 

Szarvasbőgés reményében beereszkedem a nagyobb mélységekbe. 

A Sáros felé az Alsó-Telefonos-tóból tartó fok. A marosi kaland óta foglalkoztat a gondolat, hogy nem kéne-e egy felfújható kajakkal nekem is próbálkoznom? Egy ilyen fokon végig evezni nagyszerű dolog lehet.  

A Sárosalja erdőben egy fél órát bókásztam mindenféle eredmény nélkül. A Gemenci Big Five (szarvas, vaddisznó, aranysakál, rétisas, fekete gólya) közül semmit nem láttam. 

Majd az őszi harmatokkal lesz ez szép téma. 

Fehérsávos lepke. 

Sulyom és nagylevelű moszatpáfrány küzdelme a Sároson.

A Sáros Holt-Sióhoz közelebbi végén már a megjelent a moszatpáfrány. 

Hattyúk. 

Egy kivált a csapatból. 

Elég koszos a nyaka, ideje lenne tollászkodni. 

A Sáros fokán csónak már nem haladhat át, de a moszatpáfránynak néhány bedőlt fa nem gond. 

Ahol a moszatpáfrány az úr. Eredeti hazájában begyűjtik és rizsföldeket trágyáznak vele. 

Egy kisebb vízisikló. 

Egyre kevesebb a ladik. 

 
Egyre több a quad.  A 2009. évi XXXVII. törvény (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról) részlete: " 92/A. §   Erdőben, illetve az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral – erdőgazdálkodási célú járműforgalom kivételével – közlekedni tilos."  A sárosi torony felé haladva egy hibrid Toyota három kis öreggel, elektromos üzemmódban suhanva, majdnem elütött. Ez kicsit zavart.  Ezt a quadot két izompacsirtával már kilométerekkel távolabbról hallottam. Nagyon zavart.