2021. november 18., csütörtök

Szigetközi Dendromán Találkozó: 4. Ásványráró határában

A 2. napunk reggelének érdekes látnivalója volt a rárói kálvária és a mellette álló tölgyszerű ágrendszerrel megáldott listás fekete nyár. 
Ma Ásványráróhoz tartozik az egykori Zsejkepuszta melletti Jánosmajor területe. Ennek határában a Szigetközre jellemző mozaikos tájat láthatjuk, ahol a  kaszálók és szántóföldek sokaságát kisebb erdőfoltok és  erdősávok tarkítják. Ezekben kapitális fákat is talált Győző.
Itt van például ez a többtörzsű rendkívül masszív nyárfa 875 cm-es kerülettel. 
Vagy ez a 600-as fűz.  
A 2.nap délutánjának jó részét az Ásványi-mellékágrendszerben töltöttük. A Halrekesztői szabályzón áthajtva az Újszigeten kezdtünk. Balról a Gombócosi-Duna, jobbról az Újszigeti-Duna ág.
Sok telepített erdő közt igazi csemegéket talált Győző. Itt egy 956 cm-es többágú nyárfa...
... aminek hatszázas kísérői is akadnak. 
A hatszázas nyár érdekes odva Győzővel.
A Farkaslyuki-szabályzón lévő hídon hajtunk át az Öntési-ágon. 
A hídról a másik irányba fordulva.

Elhaladunk a Kalapsziget-Duna mellett is. 

A Kalapsziget-Duna és a Duna közti vékony földsávon áll a Szigetköz egyik legfantasztikusabb fája, "Bubu-nyárfája". Azon kevés fa egyike,aminek legendája is van, nevét állítólag egy Bubu nevű erdészről kapta.  
Egy ilyen fantasztikus fával fotózkodni is kell. Ezen a napon az Attilák váltották egymást, és Jandala Attila tartott velünk. (Bal szélen). A fa 953 cm-es kerületű, a legnagyobb egytörzsű fa a Szigetközben. 
A Duna partja. 
Az Ásványi-ágrendszerben tett utunkat a fajváltozatosság jegyében egy listás vénic szillel zártuk.