2021. július 13., kedd

Balatoni hétvége: 1. Keszthelyi parkok, egyebek

 

Rövid keszthelyi hétvége 3 tételeben

Keszthelyen 3 nagyobb park van. Az Erzsébet-liget a legkevésbé ismert. Ez egy régi, ritka balatoni növénytársulás, a keményfás ligeterdő utolsó fennmaradt maradványa, legalábbis ezt írja tájékoztató táblája. Egy-két figyelemre méltó magas kőris található itt. A képen látható példány talán eléri a listás méreteket is.  

Kőrisek, tölgyek. 

A Szent Miklós temető Keszthely legrégibb temetője, titkon egy-két nagyobb fára számítottam az impozáns Festetics-mauzóleum környékén.

De csak egy középkori falképekkel ékes templomra akadok. 

Keszthely tele van impozáns fasorokkal, és nem csak Fenékpuszta felé. Mai szemmel már nem volt túl jó ötlet, hogy a nagy részük vadgesztenye, amit 20 éve pusztít az aknázómoly.  Rengeteg fán viszont egy kis bilétát láttam, ami arra utalt, hogy ezen elvégezték az injektálásos kezelést, ami nem olcsó mulatság. Egy ilyen kezelésnél különösen nagy jelentősége van a törzskerületnek, mert az injektálás árát ez alapján számolják. Egy listás fánál ez meghaladja a 60.000 Ft-ot is. 

A Helikon-ligetben is van némi potenciál dendromán szempontból. Nagy része telepített fa, mint ezek a mocsári ciprusok is. 

Itt is hagyják a borostyánt. 

Itt a vadgesztenyék közelíthetik leginkább a listát....

... különösen ez a példány. 

Nem minden vadgesztenyét injektáltak be. Itt is sárgul már az egyik. 

A kastélypark nyitva van. Az ország legöregebb ginkgofája szép állapotban van. 

A park hátsó részében is megnyugtató a helyzet. 

A 600-as tölgy viszont tönkrement. 2009-ben láttam először, akkor csak néhány száraz ága volt, öt éve láttam utoljára, akkor már csak egy zöld ága volt, a többit csonkították. A tegnapi esküvői party kellékei még a parkban. 

Parkhasznosítás. 

Számunkra szinte kultikus hely a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb. Ezúttal Keszthelyről fényképezve. 

Több mint 15 éven át a domb lábainál fekvő kempingben szálltunk meg. Az utolsó természetközeli kemping volt a Balatonnál.

Tavaly szeptemberben kaptunk egy levelet, miszerint a kemping végleg bezár. El is sirattam.  Tényleg nem nyitott ki. A dombról viszont semmiféle komoly munka nyomát nem látni, sőt egy újabb faházat húztak fel, többen fürödtek is a strandján.

Végzi a dolgát a 24-szeres zoom.

A fonyódi hegy Keszthelyről.

Távoli vihar.

A Balaton magasból.

Nem éledeznek még a part patinás régi szállodái. 

Az óriáskerék, ahonnan a "légi felvételek" készültek.