2023. május 7., vasárnap

Egy alig ismert kilátópont a Mecsekben: A Schäferberg/Pásztor-hegy ( Mellékszálként értekezes a Mecsek német-magyar földrajzi neveiről.)

A Mecsek északkeleti peremén  áll a Schäferberg, ami az egyik legszebb kilátópont a Keleti-Mecsekben.  Itt található.

Ez a mindössze 305m magas kopasz domb az 1890-es évekig minden térképen Schäferbergként szerepel, mert így nevezétk a környéken élő emberek. így szerepel a Tolna magye földrjazi nevei című gyűjtésben is, ahol a nagymányki adatközlők hivatkoztak  rá. A nevének eredete nyilvánvaló, és ma is érvényes, ahogy a kép is tanúsítja.  A Monarchia utolsó éveiben elterjedt magyarosítási hullám hatásáráa jelent meg a magyar neve előbb Juhász-hegy alakban (pl. 4.katonai felmérés), majd Pásztor-hegy formában terjedt tovább. Így szerepel a mai turistatérképeken is. 

Nagymányok a dombról.

A Mecsek. 

A Dobogó és a Somlyó. Érdekes hogy a Dobogónak volt különálló német neve, a Predigstuhl. A Somlyónak viszont magyarból lett visszanémetesítve a neve Schumjo alakban.

A Zengő és a Templomhegy. Itt is van egy németből magyarított név, a Kirichberg, a svábok viszont átvették a Zengő nevét, Senge alakban. A Mecsek nevét is egy az egybe átemelték. Néhány markáns alapnévvel  (ilyenek például a településnevek is) tették ezt. A kisebb jelentőségű, helyi nevek lettek németek. 

Kis dombságunk (a Szekszárdi-dombság) egész monumentális innen. Még a Batikereszt- kilátó is felismerhető. Az előtérben Bonyhád. 

A Nagymányok és Györe közti halastavak. 

Aparhant. 

Györe.

Majos.  A háttérben a medinai lokátor is látszik.

Szelid völgységi táj. 

Fecskefarkú lepke. (Védett, 10.000 Ft)

Mindig csak hollók. Reggelente ha kimegyek a teraszra, már a városom (Szekszárd) felett is hallom őket. 

A Schäferberg /Pásztor-hegy három faluhatár  közös pontján magasodik. Nagymányok, Kismányok és Hidas felől is megközelíthető. Mi most kismányok felől jöttünk fel. 

Nem ilyen rossz úton kell feljönni, csak a rend kedvéért mutatom,  hogy egy kisebb löszszurdok is vezet itt. 

A kismányoki evangélikus templom a Schwäbische Türkei egyik kiemelkedő emléke. Persze sok szervezést igényel az, ha valaki látni szeretné belülről is. A templom legfőbb értéke a  Joseph Roth  bonyhádi mester által 1808-ban épített orgona. Az orgona elkészültét Roth már nem élte meg, annak befejezése tanítványára, Joseph Marschallra hárult.

Sváb tornácoszlopok. 

 

A Schwäbische Türkei legszebb fachwerkes épülete is Kismányokon van, de ma már sajnos egyáltalán nem látható szabadon.  Egy ház hátsó kertjében, magánterületen áll, a tulaj pedig elzárta azt a kis utat, amin megközelíthető volt. Martin Hess építette 1774-ben. Ezt is Szász Gábor mentette meg, én még egy évtizede fotóztam.