2020. február 24., hétfő

Vegyes bagatellek a környékről

Ez a kép még a Zselicből hazafelé tartva készült Szászvár környékén a Mecsekről. A sötét felhők közül egy résnyire megnyílt a Nap és bevilágította a hegységet.

Pécsről hazafelé jövet sürgősen meg kellett állnom a természet lágy ölén. Melléktermék a Templom-hegy látványa készült el.
Pécsen egy ebédszünetnyi idő elég volt nekem arra, hogy a kiugorjak a Dömörkapuhoz. A Karolina-külfejtés hatalmas gödrét elkezdték betemetni. A tó már teljesen eltűnt. A régi állapotról fénykép itt van.
Rázoomolok az egykori bányaépületekre. Balra fenn az István-akna III. Ez a az 1980-as években épült és gyakorlatilag egy kilogramm szenet nem hoztak itt fel, mert mire kész lett, bezárt ez a föld alatti bánya. Vele egy magasságban jobb felső sarokban az  István-akna I. , eredeti néven Szent István-akna. Ez még Monarchiás időkben épült, 1906-ban nyitotta a már általam korábban említett Duna-Gőzhajózási Társaság. Az aknatorony az 1920-as években épült vasbeton torony, műemléki védelem alatt áll. 1998-bnn zárt be végleg, azóta romhalmaz.  Előtte a jobb szélen Szabolcs városrész nyúlik be a képbe. A kép előterében Pécsbánya a hatalmas Széchenyi-aknával, ami a Szent István-akna ikertestvére. Ez is romosodik, 2004-ben zárt be.
Pécsről hazafelé tartva megállok a pécsváradi zsidó temetőnél, ez nincs messze a hatostól.
  
Nagy a dzsuva, de kerítés kőfalát most falazzák újra. 

Ugrás a Sötétvölgybe. hunyorok ezerszám.

Májvirágok garmadája.

Csillagvirág is akad már.

Karakteres gyertyán.

Nini,  nünü