2020. február 1., szombat

A máriakéméndi Öreg-hegyen

Ha az ember új helyekre vágyik, akkor bizony egyre messzebbre kell menni. Máriakéménd a Baranyai-dombságban már majdnem 60 km-re van tőlünk, de szerencsére majdnem végig autópályán, így egy délutáni kis kiruccanással is elérhető.
A Schwäbische Türkei "magterületén" járunk, a pincesor a Rott- és Rogner-pincével indul.
Mivel Kéménd sváb katolikus falu volt, a határban sok szakrális emléket is találunk. Itt pl. Hochwaldi (Hoffmann)-kereszt, a Szentkúti-kápolnával. A Mecsek Egyesület lelkes helyiekkel, nagyszerű, jól jelzett turistautakat alakított itt ki, pihenőket épített, sőt még néhány szakrális kisemléket is helyreállított. Ennek az útnak egy kis darabját jártuk végig.
Az egyik legérdekesebb emlék az Antiochiai Szt. Margit-szobor. A kalandos történetű szobrot régen két hárs kísérte. Az egyik kidőlt, a másikat pedig -szemlátomást nemrég- kivágták. A várandós és szülő nők védőszentje volt, mivel a a sárkány gyomrából úgy szabadult ki, hogy "a kereszt jelét magasra tartotta."
A szőlőhegyi nagy pincesor ma már elég vegyes képet mutat, mindenféle ízlésvilágú és állapotú pince van itt. 
Akadnak még szép pinceajtók...
...finom részletekkel, de hagyok még a másik blogomba is valamit.
Ez bizony nem Örkény-telefonfülke, hanem egészen profán célokat szolgál itt a hegyen. Mondhatni praktikum.
Az öreg-hegyi pincesor egyes pontjairól szép kilátás nyílik. Itt a Villányi-hegységre látunk.
A falu a hegyről.
A Nyugati-Mecsek.
A Zengő.
A falu határában lévő híres búcsújáró hely, a Nagyboldogasszony-templom.
A Keleti-Mecsek.
Utunk legszebb fája egy cseresznye. A környéken itt gyümölcsösök, kertek voltak annak idején.(Köszönöm Biki Endre Gábor kiegészítéseit, javításait.)
Visszatekintés az Öreg-hegyre.
Az egykori sípályánál érünk vissza a faluba. Nehéz elképzelni ebben a januári 16 fokban, de itt a 1990-es évek elejéig egy felvonóval ellátott, esténként kivilágított sípálya működött, ami 80m szintkülönbséget 300m hosszon hidalt át.