2022. február 20., vasárnap

Tölgyellenőrzés a Lankóci-Dunánál és néhány tavaszjel a környékről


A Lankóci-Duna mellett áll ez a szép tölgy, ami 2010-ben került fel a dendrománia listájára 527 cm-rel. Hat éve jártam itt utoljára, pedig légvonalban ez sokkal közelebb van hozzánk, mint a keselyűsi tölgy. (A listás tölgyek közül légvonalban a  legközelebbi egyébként a szálkai van.) 

Hat éve is februárban voltam itt, akkor foltokban volt még víz a Lankóci-Dunában. Úgy tűnik, már évek óta csontszáraz ez is. A középkorban itt folyt a fő Duna. 

Hatalmas roskatag füzek állnak helyenként  a partján. Általában olyan 600-asok, de van egy 820 cm-es is. Ezeket az öreg  füzeket azonban nem lehet komolyan venni, csupa odú, hasadék, roncs mindegyik.  

2016 ban mértem legutóbb ezt a tölgyet. Akkor 542 cm volt. Hat év alatt 2,5 cm/éves gyarapodást produkált, ami nem rossz. Az utóbbi hat évben azonban kicsit visszavett. Most 555 cm, ami azt jelenti, hogy 2,2 cm/évre csökkent a gyarapodása. A magas koronán az  ágvégek még épek, de itt lent már levágták  egy száraz ágat. Kérge is hull egy oldalt. 

Itt egy vaddisznó ölő helyet képeztek ki a helyi vadászok. Még dagonyának is ástak egy mély gödröt, de az is csontszáraz. 

Komolytalan füzek mindenfelé.

Íme.

Egy 820-as fűz, de alacsonyan ketté nyílik. Ezt sem lehet komolyan venni. 

Van azért jobb nézete is. 

Magyar szavanna. Háttérben Őcsény házai. 

Háttérben a Gemenc. Olyan nagy a szárazság, hogy az őzek lába alatt porzik a vetés. Az időkép adatai szerint itt a legutóbbi 30 napban csak 4 mm csapadék esett.

Szedresben nyílik a tarka sáfrány.

2016-ban jártam itt utoljára, azóta a fácánkerti és a paksi tarka sáfrányost részsítettem előnyben. 

A fácánkerti undorító akácosban nyílik, a paksi egy szimpla kis réten. Tájképileg ez sokkal szebb, de a virágok itt satnyábbak, mint Fácánkertben. 

Régen itt a Sárvíz kanyargott Szedres elött.

Búcsúzóul.

Keselyűs semmi izgalmasat nem nyújtott most. 

A Sárosi-toronyban a legérdekesebb látnivaló egy nagy csapat varjú volt. 

Egy a sok közül. 

Természetesen itt is kinyíltak a hóvirágok.