2020. március 4., szerda

Régi emlékek: A Borzsa-havas

2002. májusának legelején - még jóval a digitális korszakom előtt- a Pécsi Egyetem szervezésében a Kárpátalján töltöttünk öt napot. Az ekkor készült régi, rossz minőségű fényképeimet találtam meg a minap, és újra  beszkenneltem őket, most már jobb minőségben, mint annak idején, és ezen a blogon is elhelyeztem őket.
A Borzsa-havas legmagasabb csúcsa a Sztoj (1601m) Ez  felvétel egy érdekes pontról készült. A kilátópont a Testvériség gázvezeték egy szivattyúállomása felé vezető úton van. A csúcsra felvezető utat még az NDK-sok építették, mert a kárpátaljai szakasz kiépítése az ő feladatuk volt a KGST-n belül. Az útról csodálatos kilátás nyílik a Borzsa-havas csúcsai felé.
Kárpátalja a térképen. (A térképen rossz magasságadat szerepel a Kuk csúcsnál.) (A térkép forrása: oterkep.blogspot.com) A Borzsa-havas a Máramarosi-havasok előterében elterülő különálló hegycsoport. A piros csillaggal jelöltem Fülöpfalvát, (Pilipec) ahol kisebb túrát tettünk.
2002-ben a vidéknek még nem volt számottevő idegenforgalma. Fölüpfalváról 6 km-es gyalogút vezetett a vízeséshez, menet közben a völgyben hosszan elnyúló falu szétszórtan álló házait is érintve. 2016-ra ez a falurész egyszerűen eltűnt. Helyén jobbára jelegtelen szállodák, apartmanházak, nyaralók tucatja épült. Még egy kiárusított osztrák síliftet is beszereztek, és egy kisebb síközpont is nyílt itt, A 2016-os fényképeim itt láthatók.

A környék nagy attrakciója a Sipot-vízesés. A 16m magas látványosság májusban sokkal bővizűbb, mint augusztusban.

Közelről.

A hegyek közt lévő falvak határát akkoriban még gondosan művelték. A rétekből és legelőkből mindig egy kis részt hasítanak ki, gondolom vetésforgó rendszerben, a többit kaszálják. Először arra gondoltam, hogy itt biztos nagyon elzártan élnek az emberek. De aztán érdekes dolgok derültek ki. Az egyik velünk szóba elegyedő (lám, mire jó a régi kis orosz tanulás) férfitól megtudtuk, hogy nyaranta Pécsre járnak építkezésekhez dolgozni, de csak annyit, hogy a nagy munkákra itthon legyenek.

2016-ban már kevesebb domboldalt műveltek.
Gondolom, most már májusra a hó is kevesebb, mint annak idején.

Gőték és ebihalak egy pocsolyában.