2018. július 2., hétfő

Hétvége a Bükkben: 2.Barlanglakások a Bükkalján

A  noszvaj-farkaskői barlanglakások a szomolyai útról. A bükkaljai könnyen faragható riolittufában számos helyen barlanglakásokat alakítottak ki a 17.-18.századtól kezdődően.

Kicsit közelebbről

Néhány évvel ezelőtt, az 1970-es években még lakott barlanglakásokat felfedezték a művészek. Horváth Ottó vezetésével izgalmas belső tereket alakítottak ki a régi barlanglakások továbbfaragásával.

Ez talán tyúkól volt?

Kilátás. Az ablakokat sok helyen megnagyobbították.

A  kemencékből installációk lettek.

Füstös kis házak lehettek ezek.

Szinekkel is kísérleteztek a művészek.

Izgalmas terek.

A híres hangszoba. A művészek a faragások közben rájöttek, hogy megfelelően méretezve a teret és a fülkéket, azok Helmholtz-rezonátorként működhetnek.

A telep.

A riolittufa nem csak barlanglakások faragására volt alkalmas, hanem sírköveket, kereszteket is faragtak belőle. A leghíresebb a 19-20.század fordulóján Szalóki Márton szomolyai mester volt, akinek "bibliás kövét" látjuk a képen.

Nem mindenki lakott barlanglakásban. Ez a sasmadár már a De la Motte-kastély madárszobájában van. A kastélyt majd a másik blogomban mutatom be. Talán.

A kastélypark ígéretes, de valamilyen okból nem látogatható. Feleségem éppen a tilosból jön vissza, előtte egy 380-as vadgesztenye.

A Noszvajhoz tartozó Síkfőkút dísze a 600-as tölgy. Sok oldalágát le kellett már vágni.

A mellette lévő hotel gondozza a környékét, a ráfutó borostyánt is elvágták.Ismertető táblát is kapott, amin érződik a dendromania.hu hatása is. (Annak megemlítése nélkül.)

A cserépfalui Kőpor-lyuk. Állítólag a pincék feletti nótázóhely. Biztos ez is jó üregrezonátor.

A "Kis Amerika" Cserépfaluban. A furcsa név hátterében állítólag az van, hogy a 19.század végén-20.század elején kivándorolt amerikások visszajöve elcsodálkoztak, hogy itt még mindig barlangokban laknak, és cikizésből ezzel kezdték ugratni az itt lakókat.