2018. július 29., vasárnap

Fenék, amihez hozzáteszik, hogy puszta

Rövid balatonozás.

Régen  (7 éve) egy balatoni nyaralás alatt  sokkal több madarat lehetett fényképezni.

A Szent Mihály domb alatt az 50. Kék Szalag mezőnye.

Csuszka a Szent Mihály dombon

Ugyanitt szürke légykapó.

Elkapott pillanat.Ez egy 1/250 másodperccel készült felvétel. Ebből lehet következtetni egy szürke légykapó szárnyvégeinek sebességére felrepülés közben. Ez alapján olyan 90km/h-t kapunk.

Röpködő valamik egy  pinty körül. Szerencsére nem gyötrőszúnyogok. Így is nagy öröm, hogy a szúnyogirtás ne irtott ki minden röpködő rovart.

Erdei kalandok után kutatva mélyen behatolok a Balatont még helyenként körbevevő rengetegbe....

...de semmi érdekeset nem tapasztalok. A képen látható, útmentén fekvő fekete valami sem egy anakondatetem, hanem egy csővezeték, ami a Balaton vizet vezette egykoron egy halgazdaságba.

A fenéki kastély még mindig rom, a körülötte lévő egykori Festetics-majorság még mindig szegregátum. .

Néhány fát is felfűzök, ha már erre járok. Ennél a koordinátál egy szép tölgynek kellett volna lenni, de egy öreg mezei juhar fogadott listakörüli kerülettel.

Száz méterrel arrébb felfedezem a tölgy koronáját is, ismét átvágok a szúrós dzsuván, de megéri. 2009-ben 549 cm volt a kerülete, most nyilván nőtt azóta.

A vadgesztenyesor idegen jövevénye nyűgöz le leginkább, egy 2009-ben 430-as mezei szil. Ha jól nézem a listát, a szilek listájában ez a 3., amelyik a megtörte a vénicek egyeduralmát.

A fa a maga teljességében.
A majorság egy másik jeles épülete, a 18-19. századi majorságok logikáját követve ez lehetett az intézői kiskastély.
Egy vadgesztenye árnyékából fotózóm Valcum egykori  impozáns magtárának romjait, ami erősen küzd a gazzal, főleg a parlagfűvel, de szerencsére időként lenyírják. A mai világban egy rommező ennyire élménymentes bemutatása kevés érdeklődőt vonz. Se ismertető tábla nincs a közelben, se más.

Fenékre két impozáns fasor vezet ki, egy vadgesztenye és egy feketefenyő.

Ezen a fasoron elsétálhatunk Keszthelyre, a Festeticsek pedig a keszthelyi és fenéki kastélyuk közt kocsikázhattak.