2017. június 25., vasárnap

A Vár-völgyben

Rövid, családi séta a Magyaregregy melletti Vár-völgyben. Nem célszerű a műfajokat keverni, így nem is foglalkoztam a centivel.  Ezt hamar megbántam...
...ugyanis nagy bükkök mutatkoztak a vár alatt, a patak partján, meglepően  hatalmas tömeggel. Futóverseny volt éppen, a VI. Máré-erdei futóverseny Csemez Pál emlékére. A bükkfán egy emléktábla lóg, előtte gyertya. A nagy tömegben fel sem tűnt az a közelben lévő gyertyán, amit Lukács Robi már 2009-ben listaérdemesnek talált.
Egy másik bükk a patak partján,  asszonyommal.
A vár melletti.. Ezt már mértem egyszer, akkor még messze volt a 400-tól.
A Máré-vár ma. Ilyen lehetett fénykorában. Vagy nem. Csak nehogy ezt is újjáépítsék,úgy mint a füzérit.
A vár - a nagy tömeg ellenére-  zárva, de tartósan. Az udvart már felverte a gaz. Egy tábla szerint "régészeti feltárások" miatt a bezárt állapot. Magyaregregy honlapja szerint  "technikai okokból".  Némi nyomozás szerint "kezelői megállapodás hiánya" miatt.  2015 óta nincs a várnak gazdája.
Éppen két zivatar közti időszakban mentünk végig a völgyön.
Gyöngyházlepke
Ez a kis kőfülke még néhány barlangnyilvántartásban is szerepel.
A Mária-forrást kb. 40 éve láttam. Akkor még egy szép bükk gyökerei közül tört fel a víz, és a bükkön egy Mária kép volt. Ezt fiatal gimisként gyönyörűnek láttam. A bükk már régóta kidőlt.
A Mária-kép felkerült egy szomszédos fára, de ma már az sincs meg. A törött üveg alatt nincs semmi.
A Pásztor-forrás vize által épített  mésztufalépcsők
A forrás vize  annyira jó és bő, hogy ez a házaspár már évek óta innen viszi az "ásványvizét."
Az igazi nagy felfedezés a Pásztor-forrás rétjén ez a hatalmas cseresznye volt. Itt most nem az a kérdés mint  bükköknél, hogy  eléri-e a lista alját, hanem az, hogy befér-e az első ötbe. Két hatalmas ága már a földön hever....
...de a koronája még zöldell. Mellette egy másik méretes társa.
Sziklák és gyökerek.