2017. március 25., szombat

Mi újság Hőgyészen?

Röviden: semmi. Megint nem tudtam bejutni a borzasztó állapotban lévő granárium északi oldalán lévő elhagyatott részre. A ronda vaskerítéssel körbekerített terület mindkét kapuját zárva találtam. Pedig itt több biztató platán is látszik.

Már több mint 7 éve bezárt az Apponyi-kastélyszálló. Tavaly nyáron  lehetett arról olvasni (de még véletlenül sem a megyei lapban), hogy 2014-ben (?) valaki megvette a milliárdos összegért kínált épületet, ezt hivatalosan nem erősítették meg, aztán az idén év elején állítólag ez a külföldi (szaudi) illető is meghalt. Az egészből engem az érdekelt, hogy milyen állapotban van a kastély és a parkja, ami dendromán ébredésem szempontjából is döntő jelentőségű. A park most sem látogatható, két kapuja is lánccal lelakatolt, de kerítés mentén körbejárható. Ez alapján úgy tűnik, nincs rossz állapotban az együttes, sőt a park számos bokrán, fáján a tavaszi metszést is elvégezték, a nyesedékek összegyűjtve még a parkban hevernek.

A park büszkesége, a hatalmas platán is jó állapotban van.

A másik listás fa, a hatalmas odúval rendelkező, a 65-ös út mentén álló platán felett is megállt az idő, már 9 éve is azt gondoltam alig él, de szinte semmit nem romlott az állapota. 
A kis kastély udvarán is egy hatalmas platán áll.  A kerítés felirata alapján itt is kastélyszálló működik, de eléggé elhagyatott itt minden.Itt 9 éve is csak zárt kerítést találtam.Mostani állapotáról egy ingatlanpiaci hirdetésben tudunk meg többet,  450 millióért eladó ez is. Úgy látszik nem volt nagy üzlet kastélyszállókat álmodni Hőgyészre.De legalább ezek jó állapotban vannak, nem úgy, mint az uradalom többi épülete.