2016. április 23., szombat

Mostanában mifelénk, a Föld napján


A boldog faültetők. Gimnáziumunkban szokás az, hogy minden búcsúzó osztály a ballagás előtt - az idén éppen a Föld napján- egy emlékfát vagy cserjét ültet a gimnázium körül.  Arra gondoltam, hogy a gimnázium történetének legjobb osztályának nem lehetne méltóbb  emlékfája, mint a "zsennyei ezeréves tölgy"  egyik utódja, úgyhogy a múltheti dendromán találkázón Baranyai Lacitól kapott kis magoncomat ma elültettük a gimnázium elé.

Az osztályfőnök gondosan elrendezi a magoncot.

Peti locsol. A fa nyilván nincs jó helyen, néhány év múlva át kell ültetni az udvar egy tágasabb helyére, de most éppen az udvar rendezési munkálatai vannak soron. 

Aztán a Sötét-völgy. Végre találtam madárfészek kosbort. Még nem nyílt ki ez a legkevésbé látványos, de legelterjedtebb orchidea fajta. Eszmei értéke 5000 Ft.

A bíboros kosboroknak jó évük van az idén. Tavaly nem láttam a kék túra mentén egyetlen egyet sem, az idén ezen a korábbi helyen is több tő van. A bíboros kosbor is az elterjedtebb orchideafajok közé tertozik, eszme értéke" csak" 10.000 forint. 

A másik, általam ismert sötétvölgyi helyen pedig soha nem látott pompában és mennyiségben virít. 

Ez például igen rossz helyen, egy út közepén nyílt ki. 

Ezen a helyen relatíve  sűrűn nőnek, és van vagy 20 tő.

A medvehagyma virágzása nem olyan látványos mint régebben,talán azért mert rengeteget leszedtek az idén. Olyan kíméletlenül gyűjtik ezt  a növényt, hogyha ez így folytatódik, ezt is védetté kell nyilvánítani, mint a hóvirágot.

A boglárkákat még szerencsére nem gyűjti senki.