2024. április 10., szerda

Mit csinálnak jobban a Kopácsi-réten, mint itt a Gemencben? 1. rész: A tökösi kastély

A Kopácsi-rét Természetvédelmi Területnek két látógatóközpontja van, szemben  Gemenccel, aminek csak egy, a Pörbölyi Ökocentrum.   Először a kevésbé népszerű tökösi (tikvesi) kastélyt kerestük fel, amelynek látogatottsága kb. 60% -a lehet a Pörbölyi Ökocentrumnak a Google Maps adatai szerint. Az itteni kiállítás és a kastély felújítása EU-s pénzekből valósult meg. A Tescheni-Habsburg Frigyes Bellyei Uradalmához tartozó kastély helyén korábban a dúdi vadászház állt, 1896-ra itt építette fel a képen látható vadászkastélyát Frigyes, amit Köriserdői-kastélynak neveztek el. Az  1910-es "foktérképen" már Tökösnek nevezik a helyet, de a 1941-es katonai térkép újra Köriserdőként jelzi. 


Egy nagyon szép és rendezett ősparkban, de mégiscsak az Isten háta mögött, vékonyka, de jó minőségű utakon elérhető helyen, már természetvédelmi területen áll  Frigyes főherceg egykori vadászkastélya. Szekszárdról, Pécsről 80 perc, Eszékről 25 perc az út ide.  

Mielőtt az ember a kastélyba érne, egy modern épületben interaktív elemekben bővelkedő (elektronikus tablók,  hologramok, számítógépes kütyük stb.) természeti "kiállítást" nézhetünk meg a Kopácsi-rét élővilágáról.  Valahogy az ilyenekért nem tudok lelkesedni, de lehet hogy szimplán csak öreg vagyok már. 

A kastélyban folytatódik ez a "semmiből csináljunk valamit". Például a képen is látható elektronikus trükkökkel szórakozhat az ember, belemontírozhatja magát a nagy amatőr fotós Tescheni-Habsburg Izabella hercegnő mellé.

Az egyetlen eredeti elem ez a lépcsőfeljáró. 

Tescheni-Habsburg Frigyes főherceg családja után a Karađorđević szerb uralkodóház tette rá a kastélyra a kezét, majd az új "uralkodó", Tito kedvence lett. Tito sok államfőt fogadott itt, gondolom közösen vadászgattak is. 

Tito nem vetette meg az olyan egyszerű földi gyönyöröket sem, mint a márkás whisky és a Havanna szivar.
Egy óra alatt végeztünk az itteni kiállítással. Nem nagyon tudom értékelni az ilyen típusú interaktív, elektronikus  kiállításokat, de ezeknek azért lehet létjogosultsága. (Nemrég Pesten is volt egy "immerzív" Van Gogh kiállítás, és a  borsos belépődíj dacára tömegek látogatták, annak ellenére, hogy egyetlen  festményt sem állítottak ki.) Tökösön a múzeum 9€-os (kb. 3500 Ft) jegyárat túlzottnak érzem. Pörbölyön ennek 70%-áért nézheti meg az ember a Frigyes-pavilonban a gímszarvasos "Legenda és valóság"  kiállítást, egy másik épületben pedig a "Gemenc kincseit". Ezek hagyományos jellegűek,  kitömött állatok, csontvázak, trófeák, rovargyűjtemények, tablók, néprajzi elemek, és a "Frigyes-pavilon" önmagában is szép belső térrel rendelkezik. 

A kastély után fél órás sétát tettünk a parkban. Egy hatalmas, tölgyre futó borostyán maradványai. 

Ez a park tényleg nagyot dob a kastélyon, mint ahogy  Pörbölyön sokat vesz el az, hogy a Frigyes-pavilont rossz helyre tették. Erről a pavilon bemutatásakor már ezt írtam: " PR és üzleti szempontból a pörbölyi helyszín jó, hiszen a nagy forgalmú 55-ös útról is hatásos az épület megjelenése. A környezetet is nagyon szépen rendezték. Mégis számomra zavaró, hogy 20 m-re az épülettől 15 tonnás kamionok húznak el."

A környék híres vadászterület,  de itt a természetvédelmi terület kiállításán egy szó sem esett a vadászatról. Se élő, se kitömött állatot nem láttunk itt. Pörbölyön viszont van egy mini vadaspark, szarvassal és vaddisznóval, ami itt nincs. 

A PR-t itt  a személyzet egységes formaruhájával erősítik. Normális, hologramos, logós, informatív jegyet is adnak a kasszánál. A rétsas fejét mutató logót sokhelyütt látjuk. 

A nyári lak, vagy a régi vadászház a parkban. Mindenfelé szép öreg tölgyek vannak. 
A kastély csütörtöktől vasárnapig van nyitva. (A pörbölyi kiállítások csak a hétvégén.) Amikor 10 óra  után nem sokkal ideértünk csak egy-két autó állt a parkolóban. Mikor eljöttünk már vagy 20-30. Horvátországban is tartott még a tavaszi szünet az iskolákban.

A park kicsíny kápolnája. 

A tökösi kastély után egy másik vékonyka úton elindulunk a Kopácsi Látogatóközpont felé. 

Itt már érezni, hogy egy erőteljes emberi beavatkozással terhelt természetvédelmi terület szélén megyünk. Mindenfelé szabályos négyzetrácsban csatornák hálózata. Röpködő, úszkáló, totyogó madarak, távoli ártéri erdő.  
Ha már eddig eljutottál, nézd meg a még fontosabb 2. részt is itt.