2022. szeptember 1., csütörtök

Nyárzárás mohácsi hajókázással

Feleségem egy nyereménye révén mohácsi  hajókázással zárhattuk a nyarat. 

Az első méterek után már feltűnt az egykori selyemgyár impozáns épülete és nagyszerű elhelyezkedése. Erről az épületről még lesz szó.  A mohácsi révtől indultunk 12 személyes kirándulóhajóval. 

Aztán a hosszú Cigány-zátony mellett hajóztunk el, amit a Dunai Szigetek blog is bemutat természetesen. 

Visszapillantás a városra. Háttérben a "Dél-Dunántúl Csomolungmája", a "Schwäbische Türkei Olimposza" , a Zengő. 

Utunk 146 cm-es mohácsi vízállásnál, és 24.8 fokos vízhőfoknál történt. A 146 cm-es vízállás alacsonynak számít, bár két héttel korábban az abszolút alacsony rekordot (LKV=50cm) is nagyon megközelítette az itt mért vízállás. 

A Cigány-zátony végét jelentő mellékág. 

A bédai Nagypartoson már jártunk egyszer régebben.

Visszapillantás Mohácsra, a szerb templom még látszik. 

Halászó nagy kócsag és termetes fűz egy sarkantyúnál.

Mintegy  7-8 km-es út után megérkezünk utunk végcéljához, egy bédai homokzátonyhoz. 

A helyszín közelebbről. 

A homokzátony magasabb részein lévő növények.

Ezt a sarkantyú mögötti öblöt fürdésre alkalmasnak nyilvánítottam, és így is lett. 

Mindig lenyűgöznek  a dunai homokfövenyek.

Persze lehet ezeket más stílusban is fotózni. 

Hajónk némileg távolabbról. Mi egy háromórás "aranymosó"  körúton vettünk részt a Dunasafari  jóvoltából. Azt persze tudtam, hogy -a kiránduláson részt vevő gyermekekkel ellentétben - én mérsékelt lelkesedést fogok tanúsítani az aranymosás iránt, és az idő nagy részét fürdőzéssel és  fotózással fogom tölteni. 

Feleségem azonban érintőlegesen részt vett az akcióban, és nem is teljesen eredménytelenül. Itt újbegyén egy kis aranycsillám. A következőket tudtam meg a mohácsi aranymosásról: 1. Nem csak a Szigetközben mostak régen aranyat, hanem szinte végig, az egész Duna mentén. 2. A 20. század elején még Mohács környékén is kb. tíz család ebből élt, meggazdagodni persze nem tudtak. 3. A Duna ma is egy adott keresztmetszetén keresztül 57kg aranyat visz át évente. 4. Néhány éve egy jó erőben lévő nyugdíjas bányamérnök egy egész éven át mosta az aranyat vad megszállottsággal, és mintegy másfélmillió Ft-nak megfelelő aranyhoz jutott, ami nyugdíjkiegészítésnek, hobbinak nem rossz, de a megélhetéshez azért nem sok. 

A víz csodás volt. 

A vízenjárás még nem ment nagyon, de a vízi hasoncsúszásban már tudok eredményeket felmutatni. 

Asszonyom gyönyörködik a Dunában és a vihar előtti fények szépségében. 

Itt már fenyegető felhők is jönnek. 

A vadkacsák keresztbe-kasul. 

A Dél-Dunántúl Csomolugmáján már szakad. 

A jóval hosszabb, árral szembeni visszaúton kisebb dunai érdekességek bemutatása zajlik. Háttérben  egyesek már fröccsözgetnek finom villányi borokkal. 

Aztán már ránk is szakad. 

A hajó szerencsére megvédett minket a vihartól, és mire Mohácsra visszatértünk, már ismét kezdett felszakadozni. 

Egy feledhető (pontosítok, egy feledhetetlenül rossz) halászlé  elfogyasztása után szétnéztünk az esti városban. A Hősök tere nagyon meglepett, mert egy olyan I. világháborús emlékművet ismerhettünk meg, ami radikálisan szakított a hagyományos neobarokkos sablonokkal. A rendkívül impozáns térszervezés a fiatalon elhunyt Visy Zoltán (1903-1938) terve volt, aki munkásságának rövid ideje alatt is figyelemreméltó épületeket tervezett Pécsen és Mohácson. Az emlékmű a mellette álló fogadalmi templommal együtt a modern magyar építészet egyik vidéki központjává emeli Mohácsot. 

A másik épület ami lenyűgözött, az a Selyemgyár, különösen az esti díszkivilágítással. 

Az épületet eredetileg Kalin Ferenc tervezte, és 1905-ben adták át a kor igényes ipari létesítményeinek stílusában. Kalin később Kenderesen neobarokk épületek tervezésével, a kormányzó és  nejének esztétikai igényeit kielégítve lépett vissza  másfél évszázadot esztétikai téren.   Tavaly adták át a felújított épületegyüttest, amit Dombai Gyula álmodott újjá. Az eredmény lenyűgözött. A Selyemgyár ma rendezvényhelyszín.