2022. augusztus 4., csütörtök

Kánikula kis dombságainkban

 

Daliás termetem tűnik fel a szekszárdi Remete-kápolna mellett, hogy végre rámérjek a kép jobb oldalán álló nagyszerű nagylevelű hársra. Ám hiába tűnt nagyszerű fának, a sarjak közt megbújó törzs még fél méterre van a listahatártól. 

Kétségtelenül városom leghíresebb fájává vált a remetei házi berkenye. Ezt ugyan Pósfai György 2016-ban már 219 cm-rel felvette  a listára, de igazi hírét dr. Sonnenvend Imre látogatása hozta meg. Most 225 cm-nek mértem. 

Ha vékonykán is, de még mindig van víz Csurgóban.

A Szálkai-tározóban soha nem látott hínárosodás indult meg. 

Kiégett birkalegelők Zsibrik határában. Ebben a halastóban még van víz.  

A Mecsek a bátaapáti Apponyi-kilátóból. 

A Geresdi-dombság a kilátóból

Ugyanaz koraérett kukoricafölddel. 

Az igazán mellbevágó az, hogy ahol zöldellő rétet látunk, ott kéne lennie egy halastónak. Tavaly ősszel így nézett még ki.  Sőt még az idén márciusban is volt benne bőven víz a Googel-térkép szerint.  

A Dél-Dunántúl Csomolungmája most.  Itt érdemes egy 2020-as csaknem ugyanilyen beállítású képpel összehasonlítani. Ez július legvégén készült, amaz június közepén. 

A fenyvesek különösen rosszul tűrik ezt a nyarat. 

Ennek a lepkének elfelejtettem a nevét, de már többször fotóztam ilyent. Csíkosmedvelepke, köszönöm Horváth Balázs segítségét.

Tanúfa. 

Üveghuta környékén egész jól tartja magát még egy darabka bükkös. 

Tavaly novemberben valaki kiásott egy keresztet az üveghutai temetőben, és egy fának támasztotta. Arra gondoltam, el fogják vinni. Nem vitték el, de a kereszt ledőlt. 

Az erdő őrzi a temető nyugalmát.

Amikor mostanában két és fél hónapig nem jártam erdőben, és egyre erősebben élt bennem a vágy, hogy újra erdőbe menjek, akkor folyton  ennek az erdőnek a képe ugrott be nekem. Változatos táj, itt-ott már valódi kőzet,  meghitt kis temető. Ha nem vágják tarra. 

Az egykori evangélikus templom tornya mellett a Gemenc Zrt. régebben egy szép és okos információs táblát helyezett ki. A tábla később kidőlt, mostanra pedig eltűnt. Az új telepítés nem nagyon foglalkozott a torony szakrális terével. Néhány év múlva majd a torony körül nem marad tisztességes tér, se szakrális, se másmilyen.

Még két kép a Szekszárdi-dombságunkból. Az Óriás-hegy talaján őszi avarként hevernek a száraz levelek, augusztus legelején.

Egy tipikus erdei kép a végére.