2022. január 1., szombat

Szilveszteri túra Pilisborosjenő határában

Évtizedek óta a pesti komámékkal szilveszterezünk, és ennek a rítusnak egyre komolyabb része lett a szilveszteri vagy újévi túra. Most szilveszter napján,  ragyogó tavaszias időben tettünk egy kisebb túrát Pilisborosjenő határában érintve a híres Teve-sziklát

Pilisborosjenő már a fővárosi agglomeráció része, annak minden hátrányával. Számunkra teljességgel szokatlan, hogy a faluvégen a parkolóhelyekért zajló küzdelemmel induljon egy túra.   

 A Nagy-Kevély 534 m magas sasbérce. 

Lábainál nagy levendulás. 

Sváb falu volt Pilisborosjenő is. A falu végén egy Szent Vendel oszlop áll, gótbetűs német felirattal. Teljességgel szokatlan megoldás ez az oszlop a bronz táblával a Schwäbische Türkei szemszögéből.  

Útban a Teve-szikla felé. 

A Teve-szikla csoportja.

Kilátás az "Egri-vár" felé. 


Rázoomolás a Pilis tömbjére. 

A Teve-szikla környezete. A Teve-szikla egy természetes eredetű formáció, aminek mai környezetét nagyfokú bányászkodás alakította át.

A szikla a bányafallal.

A Teve-szikla a bányafal egyik sziklaüregéből.

Innen látszik, hogy miért lett a tevéről elnevezve. 

A bányafal. 

Az "egri vár" ismert turistalátványosság lett. Érdemes megnézni, hogy a film forgatásakor még mennyire másként nézett ki itt minden. 

Az Egri csillagok elkészülte után még néhány másik filmhez is használták, de azért a nagyfokú pusztulás határozza meg utóbbi időkben a történetét. 

2018-ban a kapott egy emléktáblát, a környékét is kitisztította a pilisborosjenői önkormányzat. 

A Kevély-hegy oldalában lévő egyik sziklaformáció...

...rejti a Gyopáros-barlangként is ismert kőfülkét. 

Kilátás a Budai-hegyekre a kőfülkétől. 1.

2.

Ezt látni a kőfülkéből. 

Kilátás a Kevély-nyereg környéki sziklákról a Hármashatár-hegy felé. A párában Budapest látványa is felsejlik, aminek ilyen távolból egyetlen kivehető eleme a Gellérthegynél is magasabb MOL-torony. 

Kilátás a Budai-hegység legmagasabb része felé.