2024. június 11., kedd

Élet a végeken

Újabb árhullám vonul le a Dunán, a 2. (sárga) riasztási szintet is elérve, különösen lassú apadással kísérve. A kép a Siózsilipnél készült.
Szekszárd hódja(i) jól érzi magát (magukat), egy isten háta mögötti helyen,  rendületlenül dönti(k) a kisebb facsemetéket lakhelye (lakhelyük) körül, és még hál' isten, nem főzték meg (őket) pörköltnek. Ne is tegyék, mert egyelőre még védett! 
Délutáni séta a közeli dombokon: vörös szemeslepke. Közönséges.
Sok pusztuló fát látok mostanában, és nem csak fenyveseket. Persze lehet hogy ez csak egy aránytalanul eltúlzott szubjektív benyomás. 
Nappali pávaszem. Védett, de gyakori.
Tücsök. Közönséges. 
C betűs lepke. Védett, de gyakori. 
Sok helyütt virágzik az kis dombságunkban az általam is sokszor fényképezett védett bársonyos kakukkszegfű.  
Kiugrottam Keselyűsbe is. Itt nem csak a magas víz ad okot aggódalomra, hanem ennél sokkal aggasztóbb az hogy a moszatpáfrány már mindent elborít, és még csak nyár eleje van. Régebben ezt kevésbé szakszerűen csak úgy fogalmaztam, hogy beállt a spenót. 
Így néz ki közelről. 
A keselyűsi nagy tölgy alatt a választási eredményekre várva elmerenghetne az ember azon, (különösen, ha a fa is ilyen merengő helyen állna) hogy hosszú évtizedek óta először fordul elő, hogy egytelen egy polgármesterjelölt sem foglalkozott a Gemenccel. Szekszárd népe tehát csendes apátiával fogadja Keselyűs és Bárányfok lassú agonizálását is, és már senki nem reméli, hogy a fellendülő gemenci idegenforgalom hozz újabb pezsgést a lassan sorvadó kisvárosába. A nyertes jelölt programjában kis dombságunk mélyén lévő gyermektábor rendbehozása, és  valamiféle sötét-völgyi szabadidőközpont  létesítése szerepelt, amit csak helyeselhet az ember.  Kis morzsácskák a kerékpárosoknak is hullhatnak, míg az autósokra persze őrült pénzek  jutnának a zöld fordulat jegyében. (Parkolók a kihasználatlan parkolóházak mellett, az elkerülő utat elkerülő út és egyéb abszurditások.) 
 
Mi meg élünk tovább, mint hal a vízben. 
Állítólag ez a hajó évente néhányszor tesz egy kisebb kört a Sió-zsilip feletti részen.
Néhány árvízi kép jön: A kiskócsag az erdő közepén  is jól érzi most magát.
Helyenként a víz kijön a töltésig. Ez a Gemencben azért kb. 3km-es távolságot jelenthet az eredeti medertől. (Itt persze a Sió egyik fokán keresztül, kerülő úton történik ez. )
Ahová csak lépek, a ritka orchidea, a zöldes sarkvirág terem. 
Másfél hete még száraz volt, most bőven van víz az Ásás-Dunában.